Fitch Ratings, Çin’in kredi notunu düşürdüğünü açıklayarak, kamu maliyesinin zayıflamaya devam edeceği ve borç yükünün hızla artacağı öngörüsünde bulundu.
Yapılan değerlendirmeye göre, Çin’in kredi notu “A+” seviyesinden “A” seviyesine indirildi ve not görünümünün “durağan” olduğu kaydedildi.
Fitch açıklamasında, “Not indirimi, Çin’in kamu maliyesinin zayıflayacağı ve kamu borçlarının hızla artacağı tahminlerimizi yansıtmaktadır” ifadesine yer verildi.
İç talepte yaşanan durgunluk, artan gümrük tarifeleri ve deflasyonist baskılar gibi faktörler, Çin hükümetini büyümeyi desteklemek amacıyla sürekli mali teşvikler uygulamaya yönlendirdiği belirtildi. Ancak bu teşviklerin, gelir tabanındaki yapısal erozyon ile birleşerek mali açıkları yüksek tutmaya devam edeceği vurgulandı.
Fitch açıklamasında, eski ABD Başkanı Trump döneminde getirilen gümrük tarifelerinin efektif bir şekilde etkisini hissettirdiği kaydedildi. “Çin, ihracat pazarlarını çeşitlendirdiği için Trump’ın ilk dönemindeki doğrudan gümrük vergilerine karşı daha dayanıklı görünmektedir. Fakat gümrük tarifelerindeki artış oldukça agresif olmuştur ve bu durum, Çin’in daha geniş bir küresel yavaşlamadan etkilenmeye devam edeceğini göstermektedir” şeklinde bir değerlendirme yapıldı.
ÇİN HÜKÜMETİ ‘TARAFLI’ BULDU
Çin Maliye Bakanlığı, Fitch’in kredi notunu düşürme kararını “taraflı” olarak nitelendirdi. Bakanlık, açıklamasında “Çin’in gerçek durumu tam ve objektif bir şekilde yansıtılmamaktadır; bu durumu derin bir üzüntüyle ifade ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Fitch, geçtiğimiz yıl %5 büyüme gösteren Çin ekonomisinin, 2023 yılındaki büyüme oranının %4,4 olacağını öngörüyor. Ayrıca, 2024’te genel hükümet bütçe açığının GSYH’nin %6,5 seviyesinden 2025’te %8,4’e yükseleceği tahmin ediliyor.