Çin Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada, 4 Nisan itibarıyla samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve bu elementlerin alaşımlarını içeren toplamda 7 kategori orta ve ağır nadir metallin ihracat kontrol listesine alınacağını bildirdi.
Buna göre, Çinli tedarikçiler belirtilen nadir toprak elementlerini yalnızca hükümet izniyle ihraç edebilecek. Dahası, Çin gümrük yetkilileri, kısıtlı elementleri içeren sevkiyatlar hakkında şüphe uyandırırsa bu yükümlülüklere el koyma yetkisine sahip olacaklar.
Çin, küresel arzın önemli bir kısmını elinde bulundurduğu bu nadir elementlerin, silah sistemlerinden yüksek performans motorlarına, nükleer reaktörlerden elektronik ve optik cihazlara, uzay araçlarından tıbbi görüntüleme makinelerine kadar pek çok endüstride kritik bir rol oynadığını belirtiyor.
Çin, 17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık %90’ını üretirken, bu ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini ekonomik bir avantaj haline getirmeyi hedefliyor.
Pekin yönetimi, daha önce ABD’nin çip kısıtlamalarına karşı, 3 Aralık 2024’te galyum, germanyum, antimuan gibi nadir toprak elementlerinin ABD’ye ihracatını yasaklamış, ayrıca batarya ve yakıt hücrelerinde kullanılan grafit ve türevlerine yönelik de kısıtlamalar getirmişti.
ABD’NİN “KARŞILIKLI TARİFE” ARTIŞI SONRASI GELDİ
Çin’in bu adımı, ABD’de Başkan Donald Trump’ın “karşılıklı tarifeler” çerçevesinde Çin’e ek %34 gümrük tarifesi getireceğini açıklamasının ardından geldi.
Washington yönetimi, Çin’e %10 baz tarifeye ek olarak %24 oranında “karşılıklı tarife” uygulayarak toplamda %34’lük bir gümrük tarifesi getirdiğini duyurdu.
Bu yeni tarife artışlarıyla birlikte, ABD’nin Çin’den ithal ürünlere uyguladığı asgari gümrük tarifesi %54 seviyesine yükseldi.
Bu süreçte, Pekin yönetimi de ABD’nin %34’lük tarife artışına yanıt olarak benzer şekilde ek tarife uygulayacağını ve ayrıca ABD şirketlerine yönelik yaptırımlar düzenleyeceğini açıkladı.