Çin’in ekonomik büyümesi, 2023 yılının birinci çeyreğinde güçlü tüketim ve sanayi üretiminin etkisiyle birlikte, ABD tarifelerinin olumsuz etkilerine rağmen beklentileri geride bıraktı. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, Çin’in gayri safi yurt içi hasılasında gerçekleşen büyüme oranı yüzde 5,4 olarak kaydedildi. Reuters anketine göre, bu büyüme için daha önce yüzde 5,1’lik bir tahmin yapılmıştı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu Başkan Yardımcısı Sheng Laiyun, düzenlenen basın toplantısında ülkenin ekonomisinin “istikrarlı ve olumlu bir başlangıç yaptığını” belirterek, dış ortamın karmaşık hale geldiğine, ayrıca iç talepteki büyüme ivmesinin yetersizliğine dikkat çekti.
Açıklanan rakamlar, ABD’nin Nisan ayında yürürlüğe koyduğu ve oranları yüzde 145’e kadar varan tarifelerin etkisini içermemektedir. Sheng, tarifelerin Çin ekonomisi üzerinde belirli bir baskı yaratabileceğini ancak uzun vadeli ekonomik iyileşmeyi etkilemeyeceğini ifade etti. Ayrıca, yukarı yönlü büyüme potansiyelinin ve ekonomik temelin istikrarının vurgulandığı konuşmasında, dış zorluklara karşı gerekli cesaret, yetenek ve güvenin mevcut olduğunu belirtti.
Pekin yönetimi, 2023 yılı için belirlediği yaklaşık yüzde 5 büyüme hedefinin zorlu bir hedef olabileceğine dair ekonomistlerin görüşlerini dikkate alıyor. Uzmanlar, Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 12,4 artan ihracatın, önümüzdeki dönemlerde aynı güçlü büyümeyi devam ettiremeyeceğini öngörüyor.
Sanayi üretiminde artış
Yıllık cirosu 20 milyon yuan (yaklaşık 2,72 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin üretim çıktısı, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7,7 artış gösterdi. Bu artış, önceki iki ayda kaydedilen yüzde 5,9’luk büyüme oranının üstünde bir performans sergilemiştir.
Ancak, bu üretim artışının büyük ölçüde ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamayı düşündüğü gümrük tarifelerinin artırılacağı yönündeki beklentiler nedeniyle ihracata yönelik olarak gerçekleştirilen ön sevkiyatlarla karşılandığı da göz önünde bulundurulmalıdır. 2024 genelinde ise, sanayi üretiminde yüzde 5,8’lik bir artış gerçekleşmiştir.
Gayrimenkul yatırımlarındaki azalma
Altyapı, gayrimenkul, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları ise ilk üç ayda yıllık yüzde 4,2 artış göstererek, önceki iki ayda kaydedilen yüzde 4,1’lik artışı geride bırakmıştır.
Gayrimenkul sektöründe ise, son üç yıl boyunca devam eden düşüş, bu yıl da yatırımlar üzerinde baskı yaratmayı sürdürmektedir. 2024 genelinde yüzde 10,6 oranında bir azalma gösteren gayrimenkul yatırımları, 2023 yılının ilk üç ayında da yüzde 9,9 oranında düşüş göstermiştir.
2024 yılı genel