CHP’nin 28. Yasama Dönemi İkinci Devre Meclis Başkanı adayı olarak Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan belirlendi.
AA’nın haberine göre, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Bayraktutan’ın adaylık dilekçesini TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun’a sunmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Emir, “CHP’nin, 28. Dönem İkinci Devre Meclis Başkan adayı Artvin Milletvekilimiz Uğur Bayraktutan olacaktır.” ifadelerini kullanarak, Bayraktutan’ın 28. Yasama Dönemi Birinci Devrede TBMM İdare Amiri görevini yürüttüğünü hatırlattı.
Ayrıca, Emir, “Demokratik kişiliği, yapıcı tutumları ve adaletiyle, sadece CHP’li milletvekillerinin değil, tüm milletvekillerinin ve Meclis çalışanlarının güvenini kazanmış bir arkadaşımız. Bu nedenle, olabilecek en üst düzeyde destek bulacağına ve üçüncü turda Meclis Başkanlığını kazanma şansının önemli olduğuna inanıyoruz. Umarız ki, özellikle üçüncü turda, birinci ve ikinci sırada kalan adaylar haricinde, diğer partilerin milletvekilleri Sayın Uğur Bayraktutan’ı desteklerler ve yeni Meclis Başkanımız Sayın Uğur Bayraktutan olur.” dedi.
Bir basın mensubunun, “Bayraktutan’ın destek turlarına başlayıp başlamayacağı” yönündeki sorusuna Emir, “Yarın, grubu olan tüm partileri ve diğer milletvekillerini ziyaret ederek destek isteyecek. En geniş birlikteliği sağlamak için çalışmalara başladı bile.” yanıtını verdi.
Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bir sonraki seçimde cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına dair açıklamalarını değerlendirirken, “Meclis’in, Erdoğan’ın 360 milletvekilinin oyu ile erken seçim kararı alması ihtimali var. Ancak kendileri, ‘Seçim zamanında yapılacak.’ dediler. Bu durumda kafalarının karışık olduğu belli. Adayları kim?” şeklinde konuştu.
Kamuoyunda 10. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifi hakkında ise Emir, “Af, son derece hassas bir konudur. Çok sayıda tarafı var. Mağdurlar, mahkum yakınları, adalet, iddianame ve hüküm bekleyen tutuklular var. Bu konuda büyük bir beklenti oluştu. Ancak şu ana dek çıkartılan tasarının, ilkeli, tutarlı, adil, eşitlikçi ve toplumun yaralarını sarmaya yönelik olması gerektiği düşüncesindeyiz. Şu ana kadar beklenenin tam tersini gördük.” ifadelerini kullandı.
Emir, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın Kovid-19 düzenlemesi ile ilgili sözlerini anımsatarak, “Biz, haftalardır, sosyal sorunları ele almak için gelin konuşalım diyoruz. İnsanların cezaevinde bir gün bile kalmalarının zorluğunu görmezden gelerek ekim ayını beklemek mantıklı değil.” dedi.