1. Haberler
  2. Siyaset
  3. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne Yargı Paketi İçin Başvurdu!

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne Yargı Paketi İçin Başvurdu!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, ‘9’uncu Yargı Paketi’ olarak bilinen ‘7531 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Günaydın, AYM’ye sunduğu dilekçede, ‘7531 sayılı kanunun’ belirli maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını talep etti. Yapılan başvurunun ardından medyaya açıklamalarda bulunan Günaydın, “Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhur İttifakı’nın Anayasa’ya aykırı kanunlar çıkartma çabalarına karşı anayasal düzeni korumak adına Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayı sürdürecektir” dedi.

‘CHP’NİN ÇIKARI SÖZ KONUSU DEĞİL’

Günaydın, başvurunun nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

“Elektronik ortamda yapılan açık artırmalarda mülkiyet haklarının ihlali, Adalet Bakanlığı’nın belirlediği sürelere dayandırılıyor. Ayrıca, adli yardım ödeneğindeki dağılımın 2 No’lu baroların üye sayısına göre olacak şekilde yapılması, hukuki belirlilik ilkesine aykırıdır. Hukuk Mesleğine Giriş ve idari yargı ön sınavlarının kapsamını belirlemenin yönetmelik ile yapılması da aynı şekilde sorun teşkil ediyor. Bunun yanı sıra, adalet müfettişlerine, özel hayata saygı ilkesine muhalefet ederek, hakim ve savcılar hakkında araştırma yapma yetkisi verildiği görülmektedir. Adalet müfettişlerinin görevlerinin ile çalışma usul ve esaslarının Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmesi de eleştiri konusudur. Ayrıca, tüm bilgi ve belgeleri toplama yetkisi, kişisel verilerin korunması hakkına aykırıdır. Özel hayata saygı gösterme hakkına aykırı bir duruma muhatap olarak, kişinin ana veya babasının soy bağının reddi davası açabilmesinin hukuka aykırılıkla şarta bağlanmasına dikkat çekilmiştir. Hakaret suçlarının bir kısmının ön ödeme kapsamına alınması ve kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hakaret suçunun uzlaştırmaya tabi tutulması, adalet mekanizmasında ikili bir yapı oluşturabilir. Lehe Kanunu’nun geçmişe yürütülmesi ilkesine aykırı olarak, 14 Kasım 2024 tarihinden itibaren soruşturma veya kovuşturma sürecindeki dosyaların uzlaştırma hükümleriyle sonuçlandırılması planlanmaktadır. Devlet İhale Kanunu kapsamında vakıf kültür varlıklarının restorasyon ve onarım karşılığı kiralanması işleminin hariç tutulması, yeni usulsüzlüklere yol açabilir. Son olarak, devletin ormanları koruma yükümlülüğü dikkate alındığında, 18 Nisan 2024 tarihinden önce ormanlarda adli hizmet tesisleri ile ceza infaz kurumlarının inşaatına yönelik verilen ön izinlerin kesin izne dönüştürülmesi, tehlikeli bir durumdur. Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi’ne bu 11 madde çerçevesinde başvurduğumuzu ifade ettik. Bu süreçte, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendi çıkarları söz konusu değildir. Kamu yararı ve toplumsal fayda ilkesi, önceliğimizdir. Cumhuriyet Halk Partisi, anayasal düzeni ve hukukun üstünlüğünü korumaya devam edecektir.”

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne Yargı Paketi İçin Başvurdu!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir