1. Haberler
  2. Dünya
  3. BMGK, Savaşları Önleme Görevinde Başarısız Kalıyor!

BMGK, Savaşları Önleme Görevinde Başarısız Kalıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ilk ve en önemli görevlerinin barışı korumak ve savaşları önlemek olduğunu ancak bu konuda sürekli bir başarısızlık yaşandığını belirtti.

BMGK’de, zorla yerinden edilme olgusuna dair bir oturum gerçekleştirildi.

Toplantıda üye devletlere hitap eden Grandi, dünyanın şu anda bir “savaş mevsimi ve kriz döneminden” geçtiğini ifade etti.

Sudan, Ukrayna, Sahel, Myanmar, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Haiti gibi bölgelerdeki şiddetin, çağın belirleyici bir özelliği haline geldiğine dikkat çeken Grandi, Gazze’deki durumun gitgide kötüleştiğini ve her gün yeni bir umutsuzluk seviyesinin ortaya çıktığını vurguladı.

Grandi, “Bu Konsey’in üyeleri için bilmediğiniz bir şey söylemiyorum ki bu bile başlı başına bir sorun. Ancak bu, dünyamızın acı gerçeğidir. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ne göre, dünya genelinde 120 çatışma aralıksız sürüyor. Bu çatışmalar, barışın zayıflara ait olduğu ve savaşın ancak düşmanlara büyük acılar yaşatılarak sona erebileceği düşüncesiyle körükleniyor. Bu durumda geri çekilmek ya da yok olmak dışında bir seçenek bırakmıyor.” şeklinde konuştu.

Grandi, bu nedenle yalnızca kesin bir askeri zaferin yeterli olacağı düşüncesinin yaygınlaşmış olmasının, bir zamanlar saygı gösterilen uluslararası insancıl hukukun normlarının bir kenara bırakılmasını da beraberinde getirdiğini ifade ederek, bunu “çılgınlık” olarak nitelendirdi.

“BMGK sürekli olarak görevini yerine getirmekte başarısız”

Grandi, savaşları önlemek, durdurmak ve barış ile güvenliği korumak konusunun BMGK’nin esas görevleri arasında yer aldığını hatırlatarak, “Bu sizin hizmet ettiğiniz sorumluluktur. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki bu organ, sürekli bir şekilde görevini yerine getirmekte başarısız kalıyor.” dedi.

BMGK’nin diplomasinin başarısızlıklarını kabullenmemesi gereken bir durum olduğunu vurgulayan Grandi, şu anda BMGK’de savaşların ilk hedefleri olan 123 milyon zorla yerinden edilmiş insan adına konuştuğunu belirtti.

Bu insanların güvenlik arayışı içine girdiklerini ifade eden Grandi, “Onlar asla pes etmeyecekler ve bizim de pes etmememizi talep edecekler.” şeklinde görüş bildirdi.

Mültecileri barındırma, koruma ve yardım etmenin kaçınılmaz bir durum olduğuna dikkat çeken Grandi, ülkelerin bu konuda kendi kararlarını alması gerektiğini vurguladı.

Grandi, “Mültecilerin ev sahibi olan ülkeler doğru kararlar alıyor. Onlar üzerlerine düşeni yapmakta. Biz insani yardım çalışanları da sahada üzerimize düşeni yapıyoruz. Sizler de daha kararlı ve birlik içinde olmalısınız.” ifadelerini kullandı.

Adil bir barışın insanların en temel ihtiyacı olduğunu söyleyen Grandi, “Barışı pasif bir şekilde sağlamaya çalışmak ya da sadece zamanla gerçekleşmesini beklemek mümkün değil. Bu nedenle, beklenmedik fırsatlar ortaya çıktığında değerlendirmeye hazır olmamız ve risk alabilmemiz oldukça önemlidir.” dedi.

“Bir zamanlar sizler de mülteciydiniz”

Suriye’deki durumsal gelişmelere değinen Grandi, ülkede yerinden edilmiş milyonlarca Suriyeli için umut ışıkları olduğunu aktardı.

Suriyeli 4,5 milyon kişinin komşu ülkelerde mülteci konumunda olduğunu hatırlatan Grandi, “Onların Suriye’de kalıp kalmayacakları ya da ne yazık ki yeniden yer değişt

BMGK, Savaşları Önleme Görevinde Başarısız Kalıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir