Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Rabia Çınarkaya, 13 yaşında şiddetli baş ağrısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu.
Yapılan tetkikler sonucunda nefrotik sendrom teşhisi konulan Rabia, 5 yıl boyunca periton diyaliz tedavisi aldı. 2011 yılında Adana Seyhan Başkent Hastanesi’nde kadavradan bağışlanan bir böbrek ile yeni bir hayata başladı.
Ancak hastalığı 2017’de yeniden nüksetti. Bu kez Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, teyzesi Telli Fidanoğlu’ndan alınan böbrek nakledildi.
Geçtiğimiz yıl hamilelik sürecinde böbrek sorunları yaşamaya başlayan Rabia, Gaziantep Üniversitesi Kahraman Eruslu Böbrek Nakli Hastanesi’nde ablası Başak Fidanoğlu’ndan bir böbrek daha aldı.
18 gün süren tedavi sürecinin ardından Rabia, vücudundaki beşinci böbreğiyle sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Usalan, hastaya gerçekleştirilen üçüncü böbrek naklinin karın bölgesine yapılmasının nedenini, önceki iki böbreğin işlevini yitirmesi olarak açıkladı.
Nakil yapılan böbreklerin ömrünün genellikle 5-10 yıl olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Usalan, her naklin önceki nakillerden daha riskli olduğunu belirtti. “Riskli olduğu için pek az merkez bu işlemi gerçekleştiriyor. Üçüncü nakil, hasta için zorlu bir süreçtir, çünkü yüksek dozda antikorları kontrol altına almak için ek tedavi yöntemleri uyguluyoruz. Ancak bu sefer sonuç başarılı oldu. Artık bu tür nakillerden korkmuyoruz, yeter ki verici olsun,” şeklinde konuştu.
DİĞER BÖBREKLER VÜCUTTAN ALINMIYOR
Prof. Dr. Usalan, üçüncü nakil esnasında işlevini kaybeden böbreklerin vücutta kaldığını ifade ederek, bu böbreklerin vücuda zarar vermesi durumunda alındığını, aksi takdirde cerrahi müdahaleye gerek bulunmadığını vurguladı. Bir haftada 8 nakil gerçekleştirdiklerini ve bunlardan birinin de Rabia olduğunu belirten Usalan, “Şu an beşinci böbreği taktık ve vücudunda 5 böbrek bulunuyor. Diğer böbrekler çalışmadığı için nakil gerekiyordu. Rabia, yıllardır hastalıkla mücadele eden bir hasta ve hemen naklini gerçekleştirdik,” ifadelerini kullandı.
“YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”
Rabia Çınarkaya, ailede genetik rahatsızlık nedeniyle iki kardeşinin de böbrek nakli olduğunu, 17 yıldır böbrek rahatsızlığı çektiğini aktardı. “Üçüncü nakil oldukça riskli olduğu için birçok hastane bunu yapmıyordu. Ben de çok araştırma yaptım ve buraya geldim. Üçüncü defa bana hayat verdiler. Diğer böbreklerin alınmayacağını düşündüm, ama almadılar; şu an beşinci böbreğimle yaşıyorum. Umarım bu son olur, Allah kimsenin başına vermesin,” dedi.
Vücudunda 5 böbrek olduğunu öğrendiğinde çevresindekilerin şaşkınlık yaşadığını paylaşan Çınarkaya, “5 böbrekle yaşamak insanlara çok farklı geliyor, ama her seferinde yeni bir hayata kavuşuyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Nakil son