1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Açıklandı!

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Açıklandı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Kaya, kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği ve hipertansiyonu bulunan bireylerin bayramda uyguladıkları diyetlerine devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Sindirim sisteminin Ramazan sonrası dikkatli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirten Kaya, bayramda öğün sayısındaki artışın ve aşırı yeme isteğinin bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.

Bayram sabahında az tuzlu peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek ve bol yeşillikle zenginleştirilmiş bir kahvaltının güne dinç bir başlangıç sağladığını söyleyen Kaya, bayramda tatlı ve şekerli yiyeceklerin aşırı miktarda tüketilmesinin kan şekerini hızla yükseltebileceğine dikkat çekti. Bunun yerine porsiyon kontrolü yaparak az miktardaki tatlıların tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını vurguladı. Ayrıca, bayramda yemek miktarının bir anda artırılmaması gerektiğini, öğün aralarının en az 2, en fazla 4-5 saat olmasına dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Ara öğünlerde ise taze meyve veya az şekerli kompostolar, ayran ve kefir gibi içeceklerin tercih edilebileceğini belirtti.

“GÜNDE EN AZ 2-2,5 LİTRE SU TÜKETİLMELİ”

Kaya, bayram süresince kalp ve tansiyon hastalarının bol miktarda su tüketmeleri gerektiğini söyledi. Günde en az 2-2,5 litre su alımının kalp sağlığı açısından önemli olduğunu belirtti. Kalp yetmezliği olan hastaların ise en fazla 1,5-2 litre su içmeleri gerektiğini ifade eden Kaya, aksi takdirde vücutta su birikmesi ve ödem oluşma ihtimalinin arttığını söyledi. Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı olan bireylerin ek önlemler almalarının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kaya, tuz tüketiminin sınırlandırılmasının tansiyon dengesinin korunmasında etkili olacağını belirtti. Salamura ürünler, turşu ve aşırı tuz içeren atıştırmalıkların tüketiminden kaçınılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Sağlıklı pişirme yöntemleri olarak ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesinin önemli olduğunu da hatırlattı. Ayrıca, bol lif içeren sebzelerin ve tam tahıllı ürünlerin sindirimi desteklediği gibi kalp sağlığını da koruyacağını söyledi.

Diyabet ve hipertansiyon hastalarının meyve tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat etmeleri gerektiğini belirten Kaya, düşük glisemik indekse sahip elma, armut ve çilek gibi meyvelerin daha sağlıklı alternatifler olduğunu ifade etti. Kronik rahatsızlığı bulunanların bayram süresince kullandıkları ilaçları düzenli olarak almalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.

“SEBZE GRUBUNU HER ÖĞÜNDE TÜKETMEMİZ GEREKİYOR”

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde görev yapan Uzman Diyetisyen Duygu Yeşilırmak, Ramazan boyunca beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle bayramda yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Oruç sonrası artan şeker ve karbonhidrat tüketiminin, mide-bağırsak hastalıkları, vücut ağrıları, tansiyon ve şeker düzensizlikleri gibi birçok soruna yol açabileceğini ifadeden Yeşilırmak, bu nedenle vücuda birden yüklenmeme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan boyunca az öğünle beslenmeye alışan metabolizma ve sindirim sisteminin yavaşlad

Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları Açıklandı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir