1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Baş dönmesi ihmal edilmemesi gereken önemli bir belirti!

Baş dönmesi ihmal edilmemesi gereken önemli bir belirti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, günlük hayatta sıkça karşılaşılan ve çoğu zaman göz ardı edilen baş dönmesi olayı, tıbbi literatürde vertigo olarak bilindiğini ifade etti. Dr. Kenar, bu durumun önemine değinerek, halk arasında yaygın olarak bilinen vertigonun ciddiyetini vurguladı.

Acil servislere yapılan başvuru listesinde baş dönmesinin öne çıktığını belirten Op. Dr. Tuna Kenar, bu şikayetlerin yaklaşık yüzde 80-85’inin iç kulak kaynaklı olduğunu kaydetti. Bu tür belirtilerle karşılaşan hastaların, ilk olarak bir KBB uzmanına başvurması gerektiğini belirten Kenar, baş dönmelerinin yalnızca yüzde 15-20’sinin beyinden kaynaklandığını, geriye kalan kısmın ise boyun düzleşmesi veya diğer hastalıklara bağlı olabileceğini ifade etti. Ayrıca, baş dönmesinin bir hastalık olarak algılanması gerektiğini aktaran Kenar, bu durumun, birçok önemli hastalığın habercisi olabileceğinin altını çizdi.

GEÇMEYEN BAŞ DÖNMESİNE DİKKAT!

Op. Dr. Kenar, baş dönmesi yaşayan hastalara uygulanacak tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verirken, bu durumun zamanında tedavi edilmemesi halinde sadece yaşam kalitesini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kulakta veya beyinde ciddi hastalıkların tanısının gecikmesine yol açabileceğini belirtti. “Hastalarımız, sabah kalktıklarında ani baş ve boyun hareketleri ile tetiklenen, 15-20 saniye gibi kısa süren, gün içerisinde tekrarlayan ve bulantıyla birlikte seyreden şikayetlerle bize başvuruyorlar. Bu durumda en sık rastladığımız sebep ‘kristal kayması’ olarak bilinen pozisyonel vertigodur. Hastalarımız bu şikayetlerle geldiğinde, detaylı bir nörolojik muayene ile baş dönmesinin beyinden mi yoksa iç kulaktan mı kaynaklandığını tespit ediyoruz. Baş dönmesine eşlik eden işitme kaybı, çınlama, güç kaybı ve baş ağrısı gibi semptomları da sorguluyoruz. İç kulak kaynaklıysa işitme testiyle birlikte tanı manevralarını gerçekleştirerek, sorunlu kulağı belirliyoruz. Tedavi aşamasında ise öncelikle hastaya düzeltme manevraları yapılmalı ve ani hareketlerden kaçınması gerektiği konusunda uyarılarak tedavi sürecine başlanmalıdır.” diyen Kenar, hastaların normal yaşantılarına daha hızlı dönebilmesi için tedavi sürecinde destekleyici ilaçlar kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

“BAŞ DÖNMESİ BAŞKA BİR HASTALIĞIN BELİRTİSİ”

Vertigonun, birçok önemli hastalığın göstergesi olabileceğini ifade eden Op. Dr. Kenar, baş dönmesi yaşayan hastaların çoğu zaman paniklediğini ve bu durumdan rahatsızlık duyduğunu aktardı. Kenar, böyle anlarda sakin kalarak güvenli bir yerde oturmanın önemi üzerinde durarak, “Göz hareketlerindeki şiddetli değişiklikler bulantıyı tetikleyebilir. Bu nedenle, parmağınızı göz hizasında tutarak, yaklaşık 30 cm uzağa bakmak yoğun baş dönmesini artırabilir. Hastalara en yakın tıbbi yardım çağırmalarını öneriyoruz. Bazı hastalar, baş dönmesinin geçici olduğunu düşünerek bekleyebiliyorlar fakat bu tür durumlar tekrar ettiğinde gecikmemek gereklidir. Çünkü tedavi edilebilecek bir kristal kayması gibi basit bir durumun yanı sıra, beyinde tümör veya damarsal patolojik bir durumun işareti de olabilir. Baş dönmesi, ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır ve başka bir hastalığın belirtisi olarak görülmelidir. Bu nedenlerle, hastaların tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurması önem arz ediyor.” diye belirtti.

Baş dönmesi ihmal edilmemesi gereken önemli bir belirti!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir