Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dizi inceleme gezisi çerçevesinde Burdur’a geldi. Burdur Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Kacır, burada Vali Tülay Baydar Bilgihan ve protokol üyeleri tarafından karşılandı. Sonrasında AK Parti İl Başkanlığı’na geçerek bir konuşma gerçekleştirdi. Bakan Kacır, “Bizler her daim milletimizle birlikte Türkiye’nin geleceği için, Türkiye Yüzyılı için koşmaya, çalışmaya, dur durak bilmeksizin gayret göstermeye devam ediyoruz” dedi.
Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi ile birlikte 19 büyük ölçekli sanayi yatırımını kamuoyuyla paylaştı. 2030 yılı itibarıyla Türkiye’de yüksek teknoloji, dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, küresel entegrasyon ve yapısal dönüşüm konularında atılması gereken adımlar belirlendi. Türkiye, büyük bir sanayi ülkesi konumuna geliyor.
AK Parti iktidara geldiğinde sanayide çalışan sayısı 3 milyon 900 bindi, bugüne gelindiğinde bu rakam 6 milyon 700 bine ulaşmış durumda. Organize sanayi bölgelerinin sayısını 192’den 366’ya çıkardık. OSB’lerdeki fabrika sayısını 11 binden 59 bine, istihdam edilen kişi sayısını ise 415 binden 2 milyon 700 bine yükselttik. Türkiye’nin her köşesinde hayata geçirilen OSB’ler ve endüstri bölgeleri, yalnızca Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önemli üretim merkezleri haline geldi. Türkiye, birçok sektörde Avrupa’da lider konumda bulunuyor. Demir çelikten çimentoya, güneş panellerinden ticari araçlara kadar pek çok alanda Avrupa’nın en büyük üretim gücüne sahibiz” diye sürdü.
‘TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA TEKNOPARKLARIMIZ VAR’
Bakan Kacır, konuşmasını jeostratejik gelişmelerin Türkiye’nin Avrupa ve çevresindeki tedarik ve üretim merkezi olma rolünü güçlendirdiği vurgusunu yaparak sürdürdü: “Son 22 yılda muazzam bir araştırma geliştirme ve inovasyon altyapısı oluşturduk. Türkiye’nin dört bir yanında bugün 106 teknopark bulunuyor. AK Parti iktidara geldiğinde bu sayı sadece 2 idi. Teknoparklarda 11 bin 500’den fazla teknoloji girişimcisi inovasyon odaklı çalışmalar yapıyor. Ayrıca, 22 yıl önce sadece 56 firmamız teknoparklarda faaliyet gösteriyordu. Ar-Ge insan kaynağını 29 binden 292 bine yükselttik ve bu alanda büyük bir potansiyel inşa ettik. Başarılı sonuçlarını, özellikle savunma sanayii alanında görüyoruz.”
‘SAVUNMA SANAYİİNDE YERLİ ÜRETİM YÜZDE 80’
Bakan Kacır, savunma sanayiinde yerli sistemlerin ve ürünlerin payının yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkarıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Avrupa Birliği ülkelerinde savunma sanayiinde dışa bağımlılık yüzde 80 iken, biz bunu yüzde 20’ye düşürdük. Hava platformları, kara araçları, deniz platformları ve uydu sistemlerinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen bir ülke konumuna geldik. Görüntüleme uydularındaki tecrübemizi haberleşme uydularında Türksat 6A ile taçlandırdık. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen, 36 bin kilometredeki yörüngeye yerleştiren ülkeler arasında yer alıyoruz. Dünyada sadece 11 ülkenin haberleşme uydusu yapabilme kabiliyeti var, bunlardan biri de Türkiye’dir” ifadelerini kullandı.