Panathinaikos AKTOR’un Başantrenörü Ergin Ataman, NBA’nin Avrupa’da FIBA ile birlikte lig kurma projesini pek realistik bulmadığını ifade ederken, “THY Avrupa Ligi, NBA’e kıyasla daha keyifli bir rekabet sunuyor. NBA, sadece pazarlama alanında Avrupa Ligi’ne destek olursa, bu faydalı olabilir.” şeklinde konuştu.
Yeşil-beyazlı kulübün başında geçirdiği ilk sezonda hem THY Avrupa Ligi hem de Yunanistan Basketbol Ligi şampiyonlukları kazanarak başarılı bir dönem geçiren Ataman, 2024-2025 sezonunda da bu başarıları devam ettirmeyi amaçlıyor.
Bu sezon Türk başantrenör yönetiminde ezeli rakibi Olympiakos’u geride bırakarak Yunanistan Kupası’nı elde eden Panathinaikos, diğer müsabakalarda da etkileyici bir performans sergilemeye devam ediyor.
Kadrosunda milli basketbolcular Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven gibi önemli isimleri bulunduran ekip, Avrupa basketbolunun en prestijli organizasyonlarında, normal sezonun bitimine bir hafta kala ilk dörtte yer almayı başardı ve ev sahibi avantajıyla play-off’lara katılma hakkını elde etti.
Ergin Ataman, NBA’nin Avrupa’da lig kurma projesinin yanı sıra bu sezonki performansları, olası play-off eşleşmeleri, yıldız oyuncu Kendrick Nunn, milli oyuncular Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven ile A Milli Basketbol Takımı’nın 2025 Avrupa Şampiyonası’ndaki hedefleri hakkında da soruları yanıtladı.
“AVRUPA LİGİ’NDE NBA’E GÖRE İZLENMESİ DAHA KEYİFLİ BİR MÜCADELE VAR”
Ergin Ataman, NBA’nin Avrupa’da FIBA ile ortaklaşa bir lig kurma girişimini gerçekçi bulmadığını belirtti.
Avrupa basketbolundaki bölünmüşlüğe dikkat çeken deneyimli çalıştırıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Birçok farklı kupa mevcut. Sezon içindeki milli maçlar, ciddi sıkıntılar yaratıyor. NBA ve Avrupa Ligi oyuncuları bu müsabakalarda yer almadığı için bu durumları etkilemektedir. FIBA ile Avrupa Ligi arasındaki çatışma uzun süredir devam ediyor. THY Avrupa Ligi, teknik açıdan sadece Avrupa’nın değil, tüm dünyanın en iyi liglerinden biri haline geldi. Avrupa Ligi, NBA’e göre bile izlenmesi daha keyifli bir mücadele sunuyor. Ancak finansal açıdan bu değeri yaratamamış durumda. Kulüplerin bütçeleri büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu aşamada NBA’nin pazarlama gücünün Avrupa Ligi’ne fayda sağlaması bekleniyor. NBA, sadece pazarlama kısmında Avrupa Ligi’ne destek olursa, bu bir yarar getirebilir. Lakin NBA’nin kurmayı planladığı ayrı bir ligin geçerli olabileceğini düşünmüyorum.”
“AVRUPA’DA BU KADAR TAKIMI BESLEYECEK OYUNCU YOK”
Ataman, Avrupa’da düzenlenen yeni ligde dünyaca ünlü futbol kulüplerinin basketbol takımlarının yer alacağı iddialarını ise gerçek dışı olarak nitelendirdi.
FIBA ile Avrupa Ligi arasındaki çatışmanın basketbol için olumsuz etkileri olduğunu savunan Ataman, “Avrupa’nın en büyük basketbol kulüpleri, THY Avrupa Ligi’nde mücadele ediyor. Bu kulüplerin yarısından fazlası diğer ligde yer almadığı sürece hiçbir sonuç elde edilemeyecektir. Manchester United ve PSG gibi futbol kulüplerinin, NBA’nin planladığı ligde yer alacağı söyleniyor. Bu, bir ütopya olarak