Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, astım hastalığının, sağlıklı bireylerden farklı olarak solunum yollarının aşırı duyarlılık göstermesi ile ortaya çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Akkoyunlu, “Normal bireylerde çevresel etkenler olan toz ve duman gibi unsurlara karşı vücut bir savunma geliştirmektedir. Ancak astım hastalarında bu savunma mekanizması abartılı bir şekilde devreye girer. Bu durum, hava yollarında daralma, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren bir hastalık tablosu oluşturur. Eğer aşırı duyarlılık kontrol altına alınmazsa, zamanla kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir” dedi.
Prof. Dr. Akkoyunlu, geçmişte astım hastalığının kontrol edilememesi durumunda ölümle sonuçlanabilecek risklerle karşılaşıldığını ifade ederek, “Günümüzde tıp alanındaki gelişmeler ve modern tedavi yöntemleri sayesinde bu tür ciddi sonuçlar neredeyse yok denecek kadar azdır. Hastalara erken tanı koymak, tedaviye başlamak ve düzenli takip sağlamak, hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Bu sayede astım hastaları da sağlıklı bireyler gibi günlük yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilmektedir” şeklinde konuştu.
“SİGARA DUMANI ÇOCUKLARI ETKİLİYOR”
Sigara dumanının çocuklarda astım gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nacaroğlu, “Ev içinde sigara içilmese de, balkon ya da mutfakta içilen sigaranın dumanı çocuklara ulaşabilir. Pasif içicilik, çocuklar için büyük bir tehlike taşır. Bu nedenle alerjik hastalığı bulunan çocukların bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemelidir” dedi.
“İLAÇ KULLANIMI HAYATİ ÖNEME SAHİP”
İlaçların doğru kullanımının tedavide kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nacaroğlu, “Astım tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle solunum yoluyla alınmaktadır. Ancak bu ilaçların etkili olabilmesi için uygun cihazlarla ve doğru
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin
Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.Benzer Haberler
-
Çok Okunanlar