Ölçücüoğlu, Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cumhuriyet Salonu’nda organize edilen “Beyin Ölümü Tanısı Donör Bakımı Uzman Hekim Eğitimi” programında, organ nakli ve bağış süreçlerine dair önemli bilgiler paylaştı.
Türkiye’de yaklaşık 33 bin hastanın organ nakli beklediğini ifade eden Ölçücüoğlu, Amerika’da bu sayının 103 bin olduğunu belirtti. “Her gün Amerika’da 17 hasta, Türkiye’de ise 6-7 hasta organ beklerken yaşamını yitiriyor. Amerika’da 8 dakikada bir hasta nakil listesine eklenirken, bizde bu süre 24 dakika” dedi.
Ölçücüoğlu, beyin ölümü tanılarında bir artış yaşanmasına rağmen ailelerin bağış için izin oranlarının düştüğünü vurguladı. 2010’lu yıllarda bu oranın yüzde 28 olduğunu hatırlatan Ölçücüoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bu oranın yüzde 17’ye gerilediğini ifade etti.
Bu yılın ilk çeyreğinde izin oranını tekrar yüzde 26’nın üzerine çıkarmayı başardıklarını kaydeden Ölçücüoğlu, “Şu anda üç vakadan biri tıbbi nedenlerle kullanılamıyor. Bunun çözümü gerekiyor. Enfeksiyon ve yaşlı nüfus bu duruma etki ediyor. Enfeksiyon sorununu çözmeliyiz. Beyin ölümü oranları artıyor fakat aile izin oranları ve kullanım oranları aynı seviyelerde kalmıyor. Tüm organ nakillerinde mükemmel bir altyapımız var. Tecrübeli cerrahlarımız ve ekiplerimiz bulunuyor. Kadavradan nakillerde dünya üçüncüsü, canlıdan nakillerde ise birincisiyiz. Bunun tersine dönmesi gerekiyor. Beyin ölümünden yapılan bağışların artması önemli.” şeklinde konuştu.
“ANTALYA KOMPOZİT DOKU NAKİLLERİNDE BİR NUMARA”
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, Türkiye’nin böbrek, karaciğer ve diğer nakillerde son yıllarda ulaştığı başarıyı vurguladı ve Antalya’nın kompozit doku nakillerinde hem Türkiye’de hem de dünya genelinde lider olduğunu belirtti.
Kamu ve özel sağlık kuruluşlarında başarılı organ nakillerinin yapıldığını ifade eden Özkan, “Bilgiye ulaşmak artık daha kolay. Ancak bu işi yürüten, ilgidir. İlgilenmezseniz bilginin anlamı yoktur. Yönetici olarak büyük bir sorumluluğumuz var. Beyin ölümü gerçekleştiği anda ikna çalışmalarına başlamalıyız. Çünkü bir kişi, beş kişiye yaşam verebilir.” dedi.
Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Gözde Özge Ertunç, beyin ölümü gerçekleşen hastaların sonrasındaki koordinasyon sürecini anlattı.
Organ ve doku nakli süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik bu eğitimde ayrıca “Beyin ölümü tanısı ve radyolojik incelemeler”, “Donör bakımı”, “Donör bakımında enfeksiyon yönetimi”, “Yoğun bakımdaki hasta yakınlarıyla iletişim” gibi konular da ele alındı.