Kentte ikamet eden Birgül Bilgehan, geçen yıl 32 haftalık hamileyken yaşadığı kansızlık nedeniyle çocuğunu kaybetmiş bir anne. Şimdi ise 8 aylık hamile olan Bilgehan’ın, 2 hafta önce yapılan tetkiklerinde karnındaki bebeğine de kansızlık teşhisi kondu.
Alınan izinler sonrası, Bilgehan, Perinatoloji Yan Dal Uzmanı Dr. Bülent Babaoğlu ve ekibinin gözetiminde ameliyata alındı. Ameliyat sırasında, annenin karnındaki bebeğe 90 mililitrelik kan nakli yapıldı. Yapılan kontroller sonrasında anne ve bebeğinin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Ultrason eşliğinde gerçekleştirilen işlemler hakkında bilgi veren Dr. Bülent Babaoğlu, “Birgül Hanımı gebeliğin erken döneminden beri takip ediyorum. Önceki gebeliğinde kansızlık ve bunun yan etkileri nedeniyle komplikasyonlar yaşamıştı. Bu, riskli bir gebelik dönemi oluşturdu. Kadın doğum uzmanlarımız rutin takiplerini yaparken, ben de bebeğin anemisini gözlemlemek için takipte bulundum. 30. haftaya kadar her şey yolunda gitti, ancak bu haftada bebekte kansızlık belirtileri görünmeye başladı. Bunu özel ultrason doppler muayenesi ile takip ettik” şeklinde konuştu.
Dr. Babaoğlu, “Anne karnında bebeğe kan nakli yapmayı önerdik ve bunun uygun olduğunu tespit ettik. Aile de bu işlemi kabul etti. 31. haftada, gerekli koşullar sağlandıktan sonra kan transferini gerçekleştirdik. Tüm işlem ultrason eşliğinde yürütüldü. Ufak bir iğneyle bebeğe kan taşıyan damara ulaştık ve buradan alınan kan sayımını laboratuvar hızlıca yaptı. Gelen sonuçlara göre, 90 mililitrelik bir kanı anne karnında bebeğe aktardık. Transfer sonrası takiplerimiz olumlu seyretti. Şu an hem anne hem de bebek sağlıklı. Böyle durumlarda bazen ikinci bir kan transferi gerekebilir ve bu nedenle hastamızı sürekli takipte tutuyoruz. Şu an için Doppler muayeneleri normal, gelişi beklenen kilonun üzerinde. Sağlıklı bir bebek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“BEBEĞİMİN KANSIZLIK SORUNU ÇÖZÜLDÜ”
Ameliyatı takiben duygularını paylaşan Birgül Bilgehan, “Ameliyatta bebeğime kan nakli yapıldı ve kansızlık sorunu çözüldü. Daha önce bir çocuğumu kansızlık yüzünden kaybetmiştim ve bu sefer o acıyı bir daha yaşamak istemiyorum. Doktorlarım her zaman benimle ilgileniyor. Onlara teşekkür ediyorum” dedi.
Rıza Bilgehan da eşinin yaşadığı süreci değerlendirirken, “Anne karnındaki çocuğumuzun kansızlık nedeniyle kan verilmesi gerektiğini söylediler ve bu işlem yapıldı. Bebeğimiz sağlığına kavuştu. Doktorumuza çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl yine kansızlık yüzünden bir bebeğimizi kaybettik, bu yüzden yapılan kan naklinden dolayı çok mutluyuz. Umarım bu bebeğimiz de sağlıklı bir şekilde dünyaya gelir” diye belirtti.