Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, devam eden projenin Yenikent Şantiyesi’nde incelemelerde bulundu. Proje çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Uraloğlu, bu projenin başkentin sanayi, lojistik ve ulaşım altyapısını güçlendirme açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Aynı zamanda, bu hattın Ankara’da hem yolcu hem de yük taşımacılığında önemli bir değişimin başlangıcını oluşturacağını belirtti.
Proje, 16 kilometrelik bir güzergahı kapsadığını açıklayan Uraloğlu, “Bu proje Sincan’dan başlayarak Yenikent’e kadar uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını içeriyor. Sincan-Yenikent hattında yeni çift hatlı demir yolu inşa ediyoruz ve üç yeni istasyon inşa edeceğiz: ‘OSB’, ‘Yenikent-1’ ve ‘Yenikent-2’. Böylece, Başkentray Banliyö Hattı’nı Yenikent’e kadar uzatmış olacağız.” şeklinde konuştu.
“İLTİSAK HATTI SAYESİNDE YILDA 4.4 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAĞIZ”
Projenin tamamlanmasıyla, Başkentray Banliyö Hattı’nın Sincan İstasyonu üzerinden 1. OSB ve Yenikent’e entegre edileceğini dile getiren Uraloğlu, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir toplu taşıma sistemi ile metropol sistemine bağlayacaklarını ifade etti.
Uraloğlu, Kazan Soda tesislerine bağlayacak iltisak hattı ile yılda yaklaşık 4,5 milyon ton yük taşıyacaklarının da altını çizdi. Bu konuda, “Kazan Soda Fabrikası’nda üretilen soda külünü hızlı ve ekonomik şekilde limanlara ulaştırarak dünya piyasasına sunacağız. Böylelikle ülkemize önemli bir ekonomik katkı sağlamış olacağız. Ayrıca, şu anda tırlarla taşınan soda külünü demir yoluna kaydırarak karbon emisyonlarının azalmasına da destek vereceğiz.” dedi.
Proje kapsamındaki altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı çalışmalarında ise yüzde 44’lük bir ilerleme kaydettiklerini belirten Uraloğlu, 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 aç-kapa tünelinin neredeyse tamamlandığını ve toplam 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün ise yüzde 88’inin tamamlandığını söyledi.
Üstyapı için gerekli olan 3 bin 560 ton rayın 3 bin 467 tonunun sahaya sevk edildiğini de aktaran Uraloğlu, bu rayların KARDEMİR’den temin edildiğini duyurdu.
“268 PERSONELİMİZ VE 127 MAKİNEMİZLE 7/24 ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ”
Proje sahasında 268 personel ve 127 makine ile 7 gün 24 saat kesintisiz çalıştıklarının altını çizen Uraloğlu, “Şu anda proje genelinde yüzde 90 fiziki ilerleme kaydettik. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, işlerin bu yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasını hedefliyoruz. S