1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alzheimer ve Parkinson Araştırmalarında Önemli Başarılar

Alzheimer ve Parkinson Araştırmalarında Önemli Başarılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gökmen Zararsız, dünya genelinde Alzheimer, Parkinson ve diğer nörodejeneratif hastalıkların tedavisi için çok sayıda klinik araştırma yapıldığını bildirdi.

Parkinson hastalığı için bazı tedavi yöntemlerinin mevcut olduğunu belirten Zararsız, Alzheimer için devam eden ilaç çalışmalarının şu an için temel araştırma aşamasında olduğunu vurguladı. Bu alandaki çalışmalara dair güncel gelişmelerin sürdüğünü ifade etti.

Avrupa’da JPND (Joint Programme on Neurodegenerative Disease Research) adı altında ortak bir araştırma inisiyatifi bulunduğunu aktaran Zararsız, bu girişimin Horizon 2020 programı kapsamında kurulduğunu ve Avrupa’daki çeşitli kurumlar tarafından desteklendiğini açıkladı. Nörodejeneratif hastalıklara yönelik belirli temalar üzerinden her yıl çağrılar yapıldığını ve bu temalar doğrultusunda fonların sağlandığını kaydeden Zararsız, geçen yıl Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının erken evrelerindeki mekanizmaların anlaşılması için 18 milyon avro bütçeli bir çağrı yapıldığını belirtti. Avrupa genelinde birçok başvurunun yapıldığını ve yalnızca 10 konsorsiyumun destek almaya hak kazandığını belirterek, kendi konsorsiyumlarının da bu projelerden biri olmasının kendilerine büyük bir gurur verdiğini ifade etti.

“BELİRLENEN PROBLEMLERE ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Zararsız, projenin 3 yıl süreceğini ve Almanya’daki Nörodejeneratif Araştırma Merkezi’nin koordinatörlüğünde yürütüleceğini belirtti. Fransa’dan Pasteur Enstitüsü ve Imagine Enstitüsü ile Hollanda’dan Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nin de projeye dahil olduğunu sözlerine ekledi.

Projenin hedefleri hakkında bilgi veren Zararsız, “Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların erken evrelerindeki hücresel değişiklikleri ortaya koymak ve ilerleyişini öngörmeye yönelik kapsamlı veriler elde etmek istiyoruz. Bu sayede hastalıkların seyrine ve yeni tedavi yöntemlerine ilişkin değerli bulgular elde etmeyi umuyoruz. Toplanacak olan geniş genetik veriler üniversitemize gelecek ve burada biz de bu verilerin analizini gerçekleştirerek belirlenen problemlere yanıt arayacağız” dedi.

ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEN GELECEK VERİLER ERÜ’DEKİ SUNUCUDA İŞLENECEK

Zararsız, yeni nesil teknolojilerle elde edilen genetik verilerin oldukça büyük olduğunu ve bunların standart bilgisayarlarla analizinin mümkün olmadığını ifade etti. Konsorsiyumdaki diğer işbirlikçilerden elde edilecek tüm hasta dokuları ve hücresel modellerden elde edilecek verilerin ERÜ’ye getirileceğinin altını çizdi.

“ERÜ İlaç Uygulama Araştırma Merkezi’nde yüksek kapasiteli bir sunucu sistemimiz var. Araştırma grubumuz, bu analizlerin hepsini kendi yüksek kapasiteli sunucu sisteminde gerçekleştirecek. Dolayısıyla, araştırma olanaklarımızı geliştirmiş olacağız. Sunucumuzun kapasitesini artırarak hem bu projeyi hem de gelecekteki projeleri daha etkin bir şekilde yürüteceğiz” şeklinde konuştu.

Zararsız, projede yaklaşık 1 milyon 262 bin avro bütçe ayrıldığını ve ERÜ Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Gözde Ertürk Zararsız, öğretim görevlisi Ahu Cephe ile doktora sonrası araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerinin de projede yer aldığını ekledi.

Alzheimer ve Parkinson Araştırmalarında Önemli Başarılar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir