Almanya’da Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından oluşturulan yeni hükümet, göç düzenlemeleri kapsamında önemli değişiklikler içeren iki yasa tasarısını onayladı.
Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt, Hristiyan Sosyal Birlik partisi (CSU) tarafından önerilen düzenleme yasalaşırsa, “ikincil koruma” statüsündeki mültecilerin yakın akrabalarını aile birleşimi çerçevesinde Almanya’ya getirmelerinin engelleneceğini açıkladı.
Bunun yanı sıra, iyi entegre olmuş göçmenler için uygulanan hızlandırılmış vatandaşlık sürecinin de üç yıl içinde kaldırılması planlanıyor.
Yeni hükümetin göç düzenlemeleri konusundaki bu sıkılaştırma önlemleri, Federal Meclis tarafından temmuz ayına kadar onaylanarak yasalaşması bekleniyor.
Aile birleşimi hakkından olumsuz etkilenecek olanlar ise, sığınma ya da mülteci statüsü almamış olsalar da kendi ülkelerinde siyasi zulüm, işkence ya da ölüm cezasıyla karşılaşmaları nedeniyle Almanya’da ikamet etmelerine izin verilen “ikincil koruma” statüsündeki mülteciler olarak belirtiliyor.
Alman Haber Ajansı (DPA), mart ayı sonunda Almanya’da ikincil koruma statüsüne sahip 388 bin 74 kişinin bulunduğunu bildirdi.
Bu statüdeki mültecilerin aile birleşimi hakkı, yalnızca eşleri ve küçük çocukları ile kısıtlanacak. Ayrıca, önceki hükümet tarafından uygulamaya konulan vatandaşlık yasası reformu ve çifte vatandaşlık hakkı korunurken, özellikle iyi entegre olmuş göçmenler için hızlandırılmış vatandaşlık geçiş sürecinin iptal edilmesi hedefleniyor.