Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’ni “kesin aşırı sağcı bir oluşum” olarak değerlendirdi.
BfV’nin resmi açıklamasında, Köln İdare Mahkemesi ile Kuzey-Ren Vestfalya Yüksek İdare Mahkemesinin 2022 ve 2024 yıllarında vermiş olduğu kararlara atıfta bulunuldu. Bu kararlarda, AfD’nin özgürlükçü demokratik düzene karşı ciddi çabaları olduğuna dair birçok kanıt bulunduğu ifade ediliyor. Dolayısıyla, partinin “şüpheli vaka” şeklinde sınıflandırılması onaylandı.
Açıklamada, elde edilen bulguların başka incelemelerde de doğrulandığı ve genellikle kesinlik kazandığı ifade edilmekte. BfV, güncel olarak AfD’yi insan onuruna aykırı aşırılıkçı eğilimleri nedeniyle “kesin aşırı sağcı bir oluşum” olarak tanımladığını duyurdu.
Yapılan incelemelerde, partinin etnik ve soya dayalı halk anlayışının özgür demokratik düzenle bağdaşmadığı belirlendi. Açıklamada, AfD’nin belirli etnik gruplara karşı değersiz statü verme niyeti olduğu aktarıldı. Örneğin, partinin Müslüman ülkelerden göç eden Alman vatandaşlarını etnik olarak tanımlanan Alman halkının eşit üyeleri olarak kabul etmediği vurgulandı.
Açıklamada, bu dışlayıcı halk anlayışının sistematik karalama ve küçümsemenin ideolojik temelini oluşturduğu belirtildi. Ayrıca, bu durumun parti yöneticileri tarafından sürekli tekrarlanan yabancı düşmanı, azınlık karşıtı ve İslam ile Müslüman düşmanı söylemlerinde açıkça görüldüğü hareketle ifade edildi.
Daha önce Thüringen, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerinin anayasayı koruma teşkilatları, bu bölgelerdeki AfD parti temsilciliklerini “kesin aşırı sağcı bir oluşum” olarak nitelendirmişti.
AfD, 23 Şubat’ta gerçekleştirilen erken genel seçimlerde yüzde 20,8 oy oranı elde ederek Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ardından ikinci sırada yer aldı.