1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Alkol Tüketiminin Kanser Riskine Etkisi Artıyor!

Alkol Tüketiminin Kanser Riskine Etkisi Artıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, alkolün bağırsak florası (mikrobiyata) üzerindeki olumsuz etkilerini ve kanserle olan ilişkisini vurguladı. Haftada birden daha az alkol tüketiminin düşük alkol tüketimi olarak kabul edildiğini belirten Dr. Görümlü, “Aşırı alkol tüketim oranları erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösteriyor. Kadınlar günde 1, haftada toplam 7 kadeh içerken, erkeklerin bu oranı günde 2 ve haftada toplam 14 kadeh olarak belirleniyor. Bu miktarlar, araştırmalar çerçevesinde belirgin bir risk artışıyla ilişkilendirilmektedir” dedi.

“SON 10 YILDA 50 YAŞIN ALTINDAKİ YETİŞKİNLERDE KANSER ARTIYOR”

Son yıllarda bilim insanlarının ölçülü alkol tüketiminin sağlık açısından faydası olduğu görüşünü sorgulamaya başladığını ifade eden Doç. Dr. Görümlü, alkol kullanımı ile altı farklı kanser türü arasında kurulan ilişkiye dikkat çekti ve tüketicilerin genellikle bu riskin farkında olmadığını aktardı.

Yakın zamanda yayımlanan Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin (AACR) 2024 kanser ilerleme raporu ile Amerikan Cerrahi Derneği’nin ‘alkol ve kanser riski 2025’ sonuçlarına göre, son 10 yılda 50 yaş altındaki bireylerde meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinin belirgin bir şekilde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Görümlü, birçok etmenin yanı sıra alkol kullanımının bu artışa katkıda bulunduğunu vurguladı.

ENDİŞE VERİCİ ARTIŞ

Medikal Onkoloji Uzmanı Görümlü, yeni kanser tedavi yöntemlerinin ve genel sağ kalım oranlarının artırılmasına katkı sağlayan bilimsel ilerlemelere işaret ederek, bazı kanser türlerinin görülme sıklığının endişe verici bir şekilde arttığını belirtti. Genç yetişkin bireylerde kolorektal (kalın bağırsak) kanserin artış gösterdiğini ifade eden Görümlü, alkol tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Amerikan Cerrahi Derneği’nin yürüttüğü bir çalışmada, 135 binden fazla sağlıklı yetişkinin 10 yıl boyunca izlendiği belirtildi. Bu çalışma, orta düzeyde ve az alkol tüketenlerin kalp hastalığı riskinde azalma sağlamadığını gösterdi. Hem orta düzeyde hem de az miktarda alkol tüketenler arasında, ara sıra alkol tüketenlere kıyasla kansere bağlı ölüm oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kırmızı şarabın kalp sağlığına faydaları üzerine yapılan tartışmalar sürerken, bu yararların elde edilme çabasının kanser riskini artırabileceği ortaya kondu. Aşırı alkol tüketiminin, baş ve boyun kanserleri, yemek borusu, meme, kalın bağırsak, karaciğer ve mide kanserleri gibi altı kansere yakalanma riskini artırdığı biliniyor. 30’lu yaşlardaki bireylerde kanser oranlarındaki önemli artış, alkol tüketimiyle ilişkilendiriliyor. Erken yaşta kalın bağırsak kanserinin nedenleri tam olarak anlaşılmamış olsa da, sık alkol tüketiminin ilerleyen yaşlarda kanser riskini artırdığına dair birçok çalışma bulunmaktadır.

“BAĞIRSAK FLORASINI DEĞİŞTİRİYOR”

Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Görümlü, alkol tüketiminin kanserle ilişkisinde bağırsak mikrobiyomunun önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Alkolün vücutta bağırsaklarda bulunan bakteri, mantar ve virüs topluluğu olan mikrob

Alkol Tüketiminin Kanser Riskine Etkisi Artıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir