ABD’nin İran’a karşı muhtemel askeri müdahalesi tartışılırken, ABD Başkanı Donald Trump, TSİ 03.00 civarında İran’a yönelik bir saldırı gerçekleştirdiklerini duyurdu.
Trump, Fordo nükleer tesisi de dahil olmak üzere 3 farklı nükleer tesisi hedef aldıklarını ve operasyonun başarılı geçtiğini belirtti.
Ancak ABD medyası, İran’ın kritik nükleer tesislerinden biri olan Fordo’nun tamamen imha edilemediğine dikkat çekti.
New York Times’ın aktardığına göre, bu kaynaklar, Fordo tesisinin büyük hasar aldığını fakat tamamen yok edilmediğini ifade etti.
Buna ilaveten, iki İsrailli yetkili, İran’ın uranyumunu Fordo’dan başka bir yere naklettiğini bildirdi.
Yetkililer, nükleer tesisin aldığı hasar ile ilgili değerlendirmelerin devam ettiğini aktardı.
Fordo’ya yönelik saldırıda 12 adet sığınak delici bombanın kullanıldığı bilgisi paylaşıldı.
İRAN’DAN FORDO AÇIKLAMASI
ABD ve İsrail’in hedef aldığı Fordo Nükleer Tesisinin, saldırı öncesinde önceden boşaltıldığı öne sürüldü.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın danışmanı Mehdi Muhammedi, X sosyal medya platformundan açıklama yaptı.
Muhammedi, Iran’ın bu saldırıya hazırlıklı olduğunu belirterek, “İran, Fordo’ya yönelik bir saldırıyı birkaç gecedir bekliyordu. Tesis, bir süre önce tahliye edildi ve saldırı sırasında geri dönüşü olmayan bir hasar almadı. İki şey net: Birincisi, bilgi bombalanamaz, ikincisi, kumarbaz bu defa kaybedecek,” ifadelerini kullandı.
RUBİO’DAN İRAN AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’da rejim değişikliği için bir amaçları olmadığını ve İran’ın olası bir misillemesinin en büyük hata olacağını öne sürdü.
Rubio, Fox News’a verdiği mülakatta, ABD’nin Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine yönelik hava saldırısının detaylarını paylaştı.
İran’da rejim değişikliği hedefi peşinde olmadıklarını vurgulayan Rubio, olası bir misillemenin en büyük hata olacağını yineledi.
Rubio, Tahran yönetimi ile görüşmeye açık olduklarını belirtti.
Rubio, ayrıca İran’a olan saldırılar sonrası Hürmüz Boğazı’nın kapatılması ihtimalinin gündeme gelmesi üzerine Çin’e İran ile iletişime geçmesi çağrısında bulundu.
Rubio sözlerine şu şekilde devam etti:
“İran halkıyla bir sorunumuz yok. Biz dün gece İran halkını değil, nükleer tesisleri hedef aldık. Eğer İran’ın arzusu, sivil nükleer programlarla kıyaslanamayacak, daha çok bir bomba üretmeye yönelik gizli bir programsa, bu sadece bizimle değil, pek çok ülke ile sorun yaşamalarına neden olacaktır.”
Orta Doğu’daki istikrarsızlığın kaynağının İran olduğunu iddia eden Rubio, İran’ın nükleer silaha sahip olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Rubio, Başkan Trump’ın saldırılarla dünyaya “bir iyilik yaptığını” ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump, bu sabah saatlerinde Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirdiklerini bildirmişti.
*Fotoğraf: Maxar Technologies