Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ı “köpeklerin oğulları” olarak nitelendirdiği bir konuşma gerçekleştirdi. Bu ‘sinirli’ ifadelerinin ardından, Abbas, İsrail ile çatışmaları sona erdirmek için Hamas’tan elindeki rehineleri serbest bırakmasını, silahsızlanmasını ve Gazze’nin kontrolünü Filistin otoritesine devretmesini talep etti.
İşgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen bir toplantıda, Hamas’ın İsrail’e yönelik Gazze saldırılarını sürdürmesine yönelik ‘bahaneler’ sunduğunu dile getiren Abbas, Hamas’a “Rehineleri serbest bırak ve bu işi bitir.” şeklinde seslendi.
Abbas, “Hamas, suç işleyen İsrail’e Gazze Şeridi’nde işlediği suçlar için bahaneler sağladı. Elinizde kim varsa, bırakın ve bu durumu sonlandırın. Bahaneleri kesin.” dedi. Bu sözler, 7 Ekim 2023’ten bu yana Abbas’ın Hamas’a karşı en sert eleştirilerini içeriyordu.
Hamas, Abbas’ın kullandığı ifadelerin ‘aşağılayıcı’ olduğunu belirterek bu durumu kınadı. Hamas’ın siyasi büro üyesi Bassem Naim, Abbas’ın sözlerini “kendi halkının önemli bir kesimini aşağılayıcı bir dil kullanarak tanımlamak” olarak değerlendirdi ve Abbas’ı eleştirdi.
Naim, “Abbas sürekli ve şüpheli bir şekilde işgalin suçlarını ve devam eden saldırganlığı halkımıza yüklüyor.” ifadelerini kullandı.
Hamas, geçtiğimiz hafta İsrail’in Gazze için önerdiği ateşkes çağrısını reddetti. Bu öneri, çatışmalara altı haftalık bir ara verilmesi ve kalan 59 rehineden 10’unun serbest bırakılması karşılığında silahsızlanma talebini içeriyordu.
Hamas, savaşı sona erdirmesi ve İsrail’in tamamen çekilmesi karşılığında tüm rehineleri teslim edeceğini belirtiyor ancak silahlarını bırakma talebine karşı çıkıyor.
Filistin Yönetimi, Abbas’ın liderliğinde ve Fetih hareketinin hakimiyetindedir. 2007’de Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana, Batı Şeria’nın sadece bir kısmını yönetmektedir.
El Fetih yönetimi, sürekli olarak savaş sonrası Gazze’nin yönetimini devralmaya hazır olduklarını vurgulasa da, Filistinliler tarafından yeterince sesini çıkarmadığı ya da etkili adımlar atmadığı gerekçesiyle eleştirilmektedir.
Hamas ve Filistin yönetimi on yıllardır ciddi bir şekilde bölünmüş durumdadır. Bu bölünme, hem Batı Şeria hem de Gazze’de birleşik bir Filistin liderliğinin oluşumunu engellemektedir.