Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fetih hareketindeki etkisini artırmak amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu bağlamda, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Filistin Ulusal Konferansı’na katılan Fetih üyelerine yönelik yaptırımların gündemde olduğu bildiriliyor.
Fetih Devrim Konseyi, Ramallah’ta gerçekleştireceği toplantıda Doha’daki konferansa katılan üyeler ve hareketin üst düzey liderleri hakkında disiplin süreçlerini görüşecek. Bu toplantıda, Fetih içindeki güç dengelerinin yeniden değerlendirilmesi bekleniyor.
Abbas’ın otoritesini artırma girişimleri kapsamında, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Fetih içindeki muhalif seslere karşı baskılar artış gösteriyor. Filistinli kaynaklara göre, Abbas başkanlığındaki Fetih Merkez Komitesi, hareketin iç meselelerini ve Devrim Konseyi toplantısının öncelikli konularını ele almak üzere bir araya geldi. Bu toplantının kritik başlıklarından biri de, konferansa katılan isimlerin hareket içindeki konumlarının tekrar değerlendirilmesi olacak.
Doha’da sona eren Filistin Ulusal Konferansı, yayımladığı sonuç bildirgesinde FKÖ’nün, Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Konferans, FKÖ’nün demokratik ilkelere dayanarak yeniden yapılandırılması ve Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlüğün son bulması hedefini öne çıkardı.
Konferansın başkanlığını üstlenen Muîn Tahir, Habertürk’e yaptığı açıklamada, “Bu konferans, FKÖ’ye alternatif oluşturma amacı gütmüyor. FKÖ’nün, tüm Filistin halkını kapsayan, demokratik bir yapı kazanmasını istiyoruz” dedi. Ancak Abbas’ın bu girişimi bir tehdit olarak algıladığı ve konferansa katılan Fetih üyelerine yönelik ceza uygulamalarına yönelmeyi planladığı öne sürülüyor.
Özellikle Hamas ve farklı Filistin gruplarının FKÖ içinde daha fazla söz sahibi olmasını isteyen kesim, Abbas’ın otoriter tutumunu eleştirirken, Abbas yönetimi FKÖ’nün kontrolünü kaybetme riski karşısında sert önlemler almaya devam ediyor.
Abbas, Fetih içindeki gücünü artırmak adına yeni bir komisyon kurdu. Bu adım, Fetih’deki liderlik boşluklarının doldurulmasına yönelik bir hamle olarak değerlendiriliyor. Abbas başkanlığında gerçekleştirilen Fetih Merkez Komitesi toplantısında, Merkez Komite ve Devrim Konseyi’ndeki eksik üyelerin tespitine dair yeni atamaların gündeme geleceği ifade edildi.
Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Fetih Merkez Komitesi’nde beş boş pozisyon mevcut:
• Eski Genel Sekreter Saib Ureykat ve eski Merkez Komite Üyesi Cemal Muhaysin’in vefatları nedeniyle iki boşluk
• 2021’de Abbas’a muhalif duruş sergilediği gerekçesiyle ihraç edilen Nasır el-Kudva’nın yerine atanması gereken bir üye
• Abbas’ın ataması gereken fakat hâlâ boş olan iki ek pozisyon.
Bu çerçevede, Filistin İstihbarat Başkanı Mecid Farac, Filistin Radyo ve Televizyon Kurumu Başkanı Ahmed Asaf, Fetih Devrim Konseyi Genel Sekreteri Mecid el-Fityani gibi Abbas’a yakın isimlerin Merkez Komite’ye atanabileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, Ramallah ve El-Bire Valisi Leyla Ğannam, Abbas’ın danışmanı Ziyad Ebu Amr, Filistin İçişleri Bakanı Ziyad Hab er-Rih ve Fetih Sözcüsü Usame el-Kavasimi gibi isimlerin de koltuk için öne çıkan adaylar arasında olduğu bildirilmektedir.
Abbas’ın yönetim anlayışı, gücü tek elde toplama çabası üzerine şekilleniyor. Son yıllarda hem Filistin Yönetimi hem de Fetih içinde tüm yetkileri elinde bulundurmak için çeşitli adımlar atan Abbas, İsrail ile sürdürdüğü koordinasyon politikası nedeniyle içinde bulunduğu hareketten ciddi