Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, üye ülkelerin çoğunluğunun Gazze’deki olaylar nedeniyle İsrail ile olan ilişkilerin gözden geçirilmesi yönündeki teklife destek verdiğini duyurdu.
Kallas, Belçika’nın Brüksel kentinde düzenlenen AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantıya, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları katıldı.
Brüksel’de “Savunma” konulu bir oturum gerçekleştirdiklerini belirten Kallas, Ukrayna ile ilgili tartışmalara değindi. Ukrayna için tam ve şartsız bir ateşkesin öncelikli hedef olduğunu vurguladı. Ukrayna’nın bu ateşkesi 60 günden daha uzun bir süre önce kabul ettiğini hatırlatan Kallas, Rusya’nın bu teklifi göz ardı ettiğini ve saldırılarını artırdığını ifade etti. Kallas, Rusya üzerinde ciddi bir baskı oluşturarak müzakerelere zorlamak gerektiğinin altını çizdi.
Kallas, AB dışişleri bakanlarının 27 üye ülkenin büyükelçileriyle uzlaşmaya varılan 17’nci yaptırım paketini bugün kabul ettiğini bildirdi. Toplantıda, bu yaptırımların Rus ekonomisi üzerindeki etkileri hakkında da değerlendirmeler yapıldığını belirtti. Bakanların, Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde hızlı ilerleme talep ettiğini vurgulayan Kallas, Rusya’nın ateşkesi kabul etmemesi durumunda baskıların artacağını dile getirdi. Yeni yaptırım paketi üzerine çalışmaların devam ettiğini aktardı.
Dışişleri bakanlarının Orta Doğu konusundaki tartışmalarının yoğun şekilde sürdüğünü belirten Kallas, Gazze’deki durumu “tam bir felaket” olarak tanımladı. İsrail’in girmesine izin verdiği yardımların sınırlı kaldığını kaydeden Kallas, bu yardımların hızlı ve engelsiz bir şekilde artması gerektiğini vurguladı.
Kallas, Gazze’deki eylemlere ilişkin AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın insan hakları yükümlülükleri bakımından bir değerlendirmeye tabi tutulacağını açıkladı. Görüşmelerde, İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın ikinci maddesinin gözden geçirilmesi talebine güçlü bir destek olduğunu ifade etti. Bu süreçte İsrail’in Gazze’ye insani yardımı serbest bırakmasının kritik olduğunu belirtti.
Kallas, Dışişleri bakanlarının Suriye’ye yönelik tüm ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldıklarını ancak Beşar Esad rejimi ile insan hakları ihlalleri ile ilgili yaptırımların devam edeceğini ifade etti. Ekonomik toparlanmanın barış için gerekli olduğunu savunan Kallas, Suriye halkına bir fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.
Rusya’ya karşı kabul edilen 17’nci yaptırım paketinin en güçlü unsurunun enerji olduğunu belirten Kallas, enerji fiyatlandırmasının Rus ekonomisi üzerinde etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, istihbarat kaynaklarının Rus ekonomisinin kötü durumda olduğuna dair bilgiler sunduğunu dile getirdi. Rusya’nın durumu gizlemeye yönelik propagandalarının artık etkili olmadığını ifade eden Kallas, bu durumun kabul edildiğini bildirdi.
İnsani yardımların önünün açılması ve durumun iyileşmesi konusunda umutlu olduklarını dile getiren Kallas, AB’nin İsrail ile ticaret ve işbirliği anlaşmasını gözden geçirme sürecinin başladığını vurguladı.
Rusya’ya yönelik 18’inci yaptırım paketinin ne zaman kabul edileceği konusunda bir soruya Kallas, çalışmaların devam ettiğini fakat kesin bir tarih veremeyeceğini belirtti. Üye devletlerin hızlı hareket etme talebini yineleyen Kallas, gereken güçlü mesajın verilmesi için acil eylem çağrısı yaptı.
Son olarak, Orta Doğu ve İsrail ile ilişkiler konusundaki tartışmalar sırasında İsrailli bakanlar ve yerleşimciler aleyhinde yaptırım önerilerinin, bir üye devlet tarafından engellendiğini ifade etti.