Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) kongresinde Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Gürsoy ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede kolon polipleri ve kolon kanseri konularına değinildi. Prof. Dr. Gürsoy, kolon poliplerinin kolon veya rektumun iç yüzeyinde gelişen küçük, genellikle zararsız büyümeler olduğunu ifade etti. “Çoğu polip iyi huyludur, ancak bazıları zamanla kansere dönüşebilir. Eğer polip 1 cm’den büyükse, üçten fazla polip bulunuyorsa veya polipte displazi gözleniyorsa, bu durum kanserleşme riskini artırır” dedi. Ayrıca poliplerin genelde belirti vermediğini belirterek, “Bu nedenle rutin taramalar son derece önemlidir. Büyük polipler bazen kanama, dışkıda kan veya karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilir” şeklinde konuştu.
KOLON KANSERİ ÖNLENEBİLİR
Prof. Dr. Gürsoy, kolon kanserinin önceden tespit edilebilen ve önlenebilen nadir kanserlerden biri olduğuna dikkat çekerek, “Erken tanı hayat kurtarır. Erken teşhis, kolon kanseri ile mücadelenin en kritik faktörüdür. Kolon kanseri, erkeklerde akciğer ve prostat, kadınlarda ise akciğer ve meme kanserlerinden sonra en yaygın görülen kanser türüdür. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan biraz daha fazladır. Bu hastalık, yaşam tarzı, çevresel etkenler ve kalıtsal genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir. Kolon kanserinin yüzde 85’i poliplerden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.
GENETİK FAKTÖRLER ÖNEMLİ
Kolon kanseri riskini artıran faktörleri sıralayan Prof. Dr. Gürsoy, “Genetik etmenler, ailesinde kolorektal kanser olan bireylerde hastalık riskini artırmaktadır. Ailesinde kolon kanseri hikayesi bulunan kişilerde hastalığın görülme riski sağlıklı bireylere göre 1,7 kat daha fazladır. Ailesinde 2 veya daha fazla kolon kanseri öyküsü olan kişilerde ise risk, 3 kat artmaktadır. Genç yaşta kolon kanseri hastalığı olan bireylerde genetik faktörler ön plana çıkar” şeklinde bilgi vermekte.”
KOLONOSKOPİ YAPTIRIN
Kolonoskopinin, mevcut tümörleri erken evrede tespit etmenin yanı sıra, kansere yol açabilecek polip ve benzeri sorunları daha kanserleşmeden belirleyebilme özelliğine sahip bir işlem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gürsoy, “45 yaşına gelen her bireyin kolonoskopi ile taraması gerekmektedir. Ailedeki en genç kolorektal kanser hastasının tanı konulduğu yaştan 10 yıl önce tarama yapılmalıdır. Örneğin ailede 45 yaşında bir kolorektal kanser hastası bulunuyorsa, tarama 35 yaşında başlamalıdır” şeklinde belirtti.
YAŞLA BİRLİKTE RİSK 10 KAT ARTIYOR
Kolon kanseri riskinin