AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında gerçekleştirilen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Adalet Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe kesin hesabı üzerinde görüşmeler başladı.
Toplantıda söz alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi’ni yeniden yapılandırarak Türk demokratik hukuk devleti niteliğini güçlendirdiklerini ifade etti. Tunç, “Sivillerin askeri mahkemelerde yargılandığı dönemin geride kaldığını hep birlikte gördük. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, devlet güvenlik mahkemeleri ve özel yetkili mahkemeleri kapatarak yargı birliğini sağladık. Anayasamızda sıkıyönetim ilanına olan düzenlemeyi kaldırdık. Darbecilerin yargılanamayacağına dair Anayasa maddesini iptal ederek, yıllar sonra yargılanmalarını ve halkımıza hesap vermelerini sağladık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçerek, Parlamenter Sistem’in neden olduğu istikrarsızlıklara ve siyasi krizlere son verdik. Böylelikle Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi güçlendirmiş olduk” dedi.
“2024 YILINDA BİN 195 HAKİM VE SAVCININ MESLEĞE BAŞLAMASINI SAĞLADIK”
Kanunların düzgün bir biçimde yorumlanıp uygulanması için kuvvetli bir yargı teşkilatının önemli olduğuna dikkat çeken Tunç, “Yargı teşkilatımız, Türkiye’nin dört bir yanında bu amaçla 24 saat özveriyle çalışıyor. Yargı teşkilatının iş yüküne dair bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla, Cumhuriyet başsavcılıklarında 6 milyon 113 bin, ilk derece mahkemelerinde 3 milyon 884 bin, istinaf mahkemelerinde 1 milyon 333 bin, temyiz mahkemelerinde ise 513 bin kişi olmak üzere toplamda 11 milyon 845 bin derdest dosya mevcut. Bu ağır iş yükü içinde, yıl içinde yargı teşkilatımız 12 milyon 113 bin dosyada karar verdi. Hâkim, savcı ve mahkeme sayısının artırılması, bu sonuçların elde edilmesine katkı sağladı. 2002 yılında 9 bin 349 olan hâkim ve savcı sayımız, 24 bin 691’e ulaşmış durumda. 2024 yılı içerisinde ise bin 195 hâkim ve savcının göreve başlamasını sağladık. Ayrıca, 2002 yılında 51 bin 681 olan personel sayımızı 181 bin 97’ye çıkardık. 2023’ten bu yana 23 bin 389 yeni personelimiz göreve başladı” şeklinde konuştu.
“2013 YILINDAN BUGÜNE KADAR 2 MİLYON 496 BİN 111 DOSYANIN ÇÖZÜME KAVUŞTUĞUNU İFADE ETTİ”
Adaletin sağlandığı yerlerin adliyeler olduğunu vurgulayan Tunç, “Adalet teşkilatımızın fiziki altyapısını güçlendirerek, adliyelerin ihtişamına uygun tesisler inşa etmekteyiz. 2002 yılında 78 olan müstakil adalet sarayı sayısını 379’a çıkardık. Toplam kapalı alanı 569 bin 59 metrekareden 6 milyon metrekareye ulaştırdık. 2024 Yılı Yatırım Programı’nda 76 inşaat projesi yer almakta. Bunlardan 38’i adliye, bir çocuk adalet merkezi, 30 ceza infaz kurumu, 6 adli tıp kurumu ve bir personel eğitim merkezi olarak planlanmıştır. Yapım aşamasında olan 49 projeden 34’ü adliye, 4’ü adli tıp kurumu ve 11’i ceza infaz kurumudur” ifadelerini kullandı.
Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında da şu bilgileri verdi: “Hâlihazırda 32 bin 332 uzlaştırmacı görev yapıyor. 1 Ocak 2017 tarihinden bu yana toplam 1 milyon 784 bin 858 dosyada uzlaşma sağlandı. 2024 yılı içinde uzlaşmayla sonuçlanan