1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Çanakkale’de Feldspat Ocağı Projesine Yürütmeyi Durdurma Kararı!

Çanakkale’de Feldspat Ocağı Projesine Yürütmeyi Durdurma Kararı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

(ANKARA) – Çanakkale iline bağlı Bayramiç ilçesi, Yanıklar Köyü bölgesinde Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından planlanan Feldspat Ocağı projesi ile ilgili olarak, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan davada bilirkişi raporu doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş.’nin üzerinde çalıştığı 20050053 Ruhsat Numaralı alandaki “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali amacıyla Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile birlikte 24 köylü tarafından dava açılmıştı. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, verdiği kararda “Dava konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı hukuka aykırıdır ve uygulanması halinde çevresel etkilerin telafisi güç veya imkansız olabileceği sonucuna varılmıştır” ifadesine yer verdi.

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunu değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut bilgi ve belgeler ile Mahkememizce alınan bilirkişi raporunun değerlendirilmesi sonucunda; ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının verildiği alanda orman bakımından zararlı sonuçların ortaya çıkmayacağı ve maden işletim kuralları açısından proje tanıtım dosyasının bilimsel verilere uygun hazırlandığı görülse de, bu proje kapsamındaki faaliyetlerin yeraltı ve yer üstü sulara zarar verebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca, maden tasıma işlerinde mesafelerin yeterince hesaplanmadığı, doğru hesaplamalar yapılması durumunda Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’ndeki eşik değerlerin aşılabileceği anlaşılmaktadır. Proje bölgesi rüzgarlı olduğu için tozların ağaç ve bitkilere zarar verebileceği de kaydedilmiştir. Diğer proje alanları ile kümülatif etki değerlendirmesi yapılmadan proje tanıtım dosyası hazırlandığı anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, Çanakkale ili, Bayramiç ilçesi, Yanıklar Köyü’ndeki Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından planlanan 20050053 Ruhsat Numaralı Feldspat Ocağı projesi için davalı idarenin 25/04/2024 tarihli ve E-2024177 sayılı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının hukuka aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

Hukuka aykırılığı kanıtlanan bu davada, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının uygulanması durumunda çevresel etkilerin telafisi zor veya imkansız olabileceği belirtilmiştir.

Bu nedenlerle; hukuka aykırı olduğu belli olan işlemin uygulanmasının, telafisi güç zararlar doğurabileceği kaygısıyla, 2577 sayılı Kanun’un 27. maddesi gereğince teminat alınmadan yürütülmesinin durdurulmasına, ayrıca bu karara itiraz yolunun kapalı olduğuna dair karar 22/11/2024 tarihinde oy birliğiyle alınmıştır.

Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Karar bizi çok mutlu etti. Mahkemenin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etmesini bekliyoruz. Ayrıca, Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak da Danıştay’dan en kısa sürede bir yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Çanakkale’de Feldspat Ocağı Projesine Yürütmeyi Durdurma Kararı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir