1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Yapay Zeka Göz Hastalıklarında Devrim Yaratıyor!

Yapay Zeka Göz Hastalıklarında Devrim Yaratıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Oftalmoloji Derneği Translasyonel Tıp ve Yapay Zeka Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Özdemir, göz hastalıklarının erken teşhis, tanı ve tedavi süreçlerinde yapay zeka teknolojilerinin büyük bir potansiyel taşıdığını ifade etti. Özdemir, komisyon olarak bu alanda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı olan Özdemir, 58. Ulusal Oftalmoloji Kongresi için bulunduğu Antalya’da, yapay zeka teknolojilerinin göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde geliştirilmesine dernek olarak öncelik verdiklerini vurguladı.

Yapay zekanın tedavi süreçlerinde de önemli bir rehber olduğunu aktaran Özdemir, komisyon olarak Türk hekimlere olduğu kadar Avrupa ve çevresindeki ülkelerde de eğitim vererek bilgi ve tecrübelerini paylaştıklarını dile getirdi.

Farklı yapay zeka uygulamalarının mevcut olduğunu belirten Özdemir, kendilerinin de yeni yapay zeka destekli yazılımlar ve programlar geliştirmek üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Bir fotoğraf vasıtasıyla teşhis konulabileceğine dikkat çeken Özdemir, şunları sözlerine ekledi:

“Bazı ülkelerde uygulanan yapay zeka, özellikle diyabetik retinopati teşhisinde yüzde 99’un üzerinde doğruluk oranıyla teşhis koyabiliyor. Doktor müdahalesi olmadan, basit bir fotoğraf çekiminden bu teşhisi yapabilmek mümkündür. Diyabetik retinopati, toplumda önemli bir körlük sebebi olup, şeker hastalarının gözlerinin arka kısmındaki kanamaları gösteren bir durumdur. Bu hastalığın erken teşhisi son derece kritiktir. Erken tespit, hastalığın ilerlemesini ve körlük aşamasına geçişini durdurma şansı vermektedir.”

Özdemir, yapay zeka teknolojilerinin tedavi süreçlerinde yol gösterici olduğunu ancak lazer, iğne veya ameliyat aşamalarında henüz yeterince pratik uygulama bulunmadığını belirtti.

Robotik cerrahilerin de gelişim gösterdiğini söyleyen Özdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Yapay zeka teknolojileri bu hızla ilerlemeye devam ederse, belki 10 yıl içinde uzak ülkelerde bulunan hastalar bile yapay zeka destekli robotik teknoloji ile tedavi edilebilir hale gelecek. Bu teknolojiyi yakından izliyoruz. İki yıl önce Translasyonel Tıp ve Yapay Zeka Komisyonu’nu kurduk. Göz hekimliği olarak yoğun şekilde teknolojiye bağımlıyız. Hem eğitim veriyor, hem de yeni veriler ile yapay zeka destekli yazılımlar ve programlar geliştirmeye çalışıyoruz. Görsel veriler ön planda; yapay zeka insanlardan çok daha iyi görüp tanımlama yeteneğine sahiptir.”

Prof. Dr. Özdemir, mikron seviyesinde çözünürlüğe sahip verileri analiz edebilmek için insanların uzun yıllar süren bir eğitim sürecine ihtiyaç duyduğunu, oysa yapay zeka destekli göz tomografisinin doğru verilerle dünyanın en iyi göz doktorları kadar etkili teşhis koyabildiğini ifade etti.

Yeterli ve doğru verilerin sistemin yapay zeka haline gelmesini sağladığını belirten Özdemir, “Türkiye’de çok fazla veri mevcut çünkü göz hekimliği alanında Avrupa standartlarının oldukça üzerinde bir bilgi birikimimiz var. Tüm üniversitelerin ve eğitim araştırma hastanelerinin verilerini bir araya getirerek bu verileri yönetmeye çalışıyoruz.” dedi.

Özdemir, bununla birlikte yapay zekanın henüz tam anlamıyla pratik uygulamalara geçemediğini ve bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.

Yapay Zeka Göz Hastalıklarında Devrim Yaratıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir