1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Göz Tedavisinde ‘No Touch’ Yanılgısı ve Gerçekler

Göz Tedavisinde ‘No Touch’ Yanılgısı ve Gerçekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme kusurlarının tedavisinde sıkça kullanılan Photorefraktif Keratektomi (PRK) yöntemi, göz hastalıkları alanında 1996 yılından bu yana uygulanmaktadır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, bu konuda yaptığı açıklamada, “PRK, tarihsel olarak gözlük ve lens ihtiyacını ortadan kaldırma amacıyla geliştirilmiş ilk tekniklerden biridir. Ancak, günümüzde bu eski yöntem, ‘No Touch’ adı altında sanki yeni bir teknolojiymiş gibi lanse ediliyor,” uyarısında bulundu.

BU ÇOK ESKİ BİR TEKNİK
Op. Dr. Toygar, PRK tekniğinin modern uygulamalarda giderek daha az tercih edildiğini açıklayarak, “Bu yöntem, iyileşme sürecinde 2-3 gün süren şiddetli ağrılara neden olabiliyor ve görme netliğinin kazanılması uzun zaman alabiliyor. Bugün gelişen lazer teknolojileri sayesinde birçok hasta, göz kusurlarından daha hızlı ve konforlu bir şekilde kurtulma imkanı bulmaktadır,” dedi.

‘No Touch’ adını taşıyan PRK tekniğinin aslında klasik lazer tedavi yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Toygar, “28 yıl önce ilk defa kullanılmaya başlanan bu teknoloji, korneanın en üst katmanının pearş yüzeyine lazer uygulaması yapılmasını içeriyor. Tedavi süreci dakikalar içinde tamamlanmasına rağmen, hastaların iyileşme sürecindeki ağrı ve rahatsızlık, günlük hayatlarına dönüşlerini zorlaştırıyordu. Bu nedenle PRK, yalnızca bıçaksız lazer yöntemlerinin uygulanamadığı spesifik durumlarda tercih ediliyor,” şeklinde ekledi.

HALK ARASINDA YANLIŞ BİLİNİYOR
Halk arasında, No Touch tedavisinin el değmeden yapıldığı ve en etkili yöntem olarak algılandığını belirten Op. Dr. Toygar, “No Touch tekniği, göze dokunmadan uygulanan bir ameliyat olarak tanıtılmamalıdır. Lazerle bile olsa gözün tedavi sırasında bir şekilde temasa geçmesi gereklidir. Göz hastalıkları uzmanı bir cerrah ile göz muayenesi yapılması, hastalar açısından olumsuz bir durum değil aksine güven vermektedir. 1996 yılından beri kullanılan lazer cihazları, son teknolojiler ile pazarlansa da, hastalarda yanlış algılar oluşturulmaktadır,” ifadelerini kullandı.

İKİ TEKNİK ARASINDAKİ FARKLAR
Op. Dr. Toygar, klasik lazer yöntemi No Touch ile yeni SMILE Pro Lazer tedavisini karşılaştırdı. Eski yöntemlerde iyileşme süreci günler sürerken, SMILE Pro tedavisinin lazer kısmı sadece 10 saniyede tamamlanabiliyor ve hastalar genellikle aynı gün net bir görüş elde edebiliyor. Bu teknolojik gelişim, göz cerrahisi alanında çarpıcı bir yenilik olarak öne çıkmaktadır.

YENİ TEKNİKLE 10 SANİYEDE LAZER OPERASYONU
Lazer tedavisinde son yıllarda kaydedilen ilerlemeleri vurgulayan Op. Dr. Toygar, SMILE Pro (Professional) Lazer tedavisinin önemine dikkat çekti. “SMILE Lazer tedavisi, göz bozukluklarını düzeltmek için en güncel yöntemdir. Son 10 yıldır kullanılan bu teknik, iki yıl önce önemli bir güncellemeye tabi tutuldu. Türkiye, bu yenilikçi tedavi yönteminin en etkili uygulandığı ülkelerden biridir,” dedi. Ayrıca, SMILE Pro tekniği sayesinde tedavi süreci daha hızlı ve daha az invaziv hale gelmektedir. Lazer uygulaması sadece 10 saniye sürmektedir, bu süre hem hasta hem hekim için şaşırtıcı bir deneyim sunmaktadır.

Göz Tedavisinde ‘No Touch’ Yanılgısı ve Gerçekler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir