ANKARA’da, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay tarafından gerçekleştirilen bir cerrahi müdahale ile doğuştan rahmi ve vajinası bulunmayan 28 yaşındaki G.G.’ye, karın iç zarından alınan bir parça ile vajina oluşturuldu. Ameliyatın başarılı geçmesinin ardından G.G., “Sancılı bir sürecim kesinlikle olmadı. Sonrasında evime gittim, işlerimi yavaş yavaş yapabiliyordum” dedi.
Ankara’da yaşayan G.G., 16 yaşında doğuştan rahmi ve vajinası olmadığını öğrendi. Yaşadığı sağlık problemi için araştırma yapan G.G., Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ulubay ile tanışarak ameliyat olmaya karar verdi. Ameliyat kullanılarak karın iç zarından vajina oluşturulması işlemi gerçekleştirildi. Sonuçlar olumlu olup, G.G. sağlığına ulaştı.
‘İYİLEŞME SÜRECİNDE AĞRI YA DA YARA İZİ OLUŞMUYOR’
Prof. Dr. Mustafa Ulubay, doğuştan rahim ve vajina gelişmemesinin oldukça seyrek bir durum olduğunu belirtti. Bu durumun cinsel yaşamı engellediğini ve çocuk sahibi olunamadığını ifade eden Ulubay, “Biz doğuştan vajinası olmayan kadınlara, karın iç zarından vajina ameliyatı yapıyoruz. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen bu ameliyatlar sayesinde hastalar, operasyon sürecini oldukça hızlı bir şekilde atlatıyor. Ayrıca kapalı yöntemle uygulandığı için iyileşme döneminde ağrı veya yara izi gibi sorunlar ortaya çıkmıyor” şeklinde konuştu.
‘AKINTI GİBİ PROBLEMLERİ DE GÖRMÜYORUZ’
Ameliyat sonrasında kadınların sağlıklı bir cinsel hayata kavuştuğunu belirten Prof. Dr. Ulubay, bu yöntemle akıntı, kötü koku veya ağrı gibi rahatsızlıkların görülmediğini vurguladı. Ulubay, ameliyatın 18 yaşından sonra yapılmasını önerdiklerini ve “Daha erken yaşlarda bu durum fark edilebiliyor. Ancak tedavi için aciliyet söz konusu değil, bu nedenle 18 yaşından sonra, boy uzaması durduğunda ameliyat yapılabilir” dedi.
‘AMELİYAT SONRASI MUTLAKA HPV TESTİ YAPILMALI’
Kadınlarda 15-16 yaşlarına kadar adet kanaması başlamadıysa ve dış genital bölgede vajinal açıklık kapalıysa, doğuştan vajina gelişiminin kontrol edilmesi için jinekolojik muayene gerektiği belirtildi. Prof. Dr. Ulubay, ameliyat sonrası cinsel ilişkiden itibaren HPV testi yapılmasının önemine dikkat çekerek, “HPV sadece rahim ağzı kanseri değil, vajinal kanseri de tetikleyebilir. Bu nedenle, doğuştan rahmi veya vajinası olmayan kadınlarda vajinal ameliyatın ardından 6 ay içinde HPV testi yaptırılması önerilmektedir” açıklamalarında bulundu.
‘ÇOCUĞUN OLMAZ, EVLENEMEZSİN DEDİLER’
16 yaşında adet görmemesi nedeniyle muayeneye giden G.G., hastalığını bu vesileyle öğrendiğini belirtti. G.G., “Evlenmeden önce ameliyat olmam gerektiği söylediler. Bir hastanede ‘Çocuğun olmaz, evlenemezsin’ demişlerdi. O zaman oldukça üzülmüştüm. Ancak daha sonra araştırma yaptım ve ‘Ben de bir kadınım, tedavimi olmalıyım’ dedim. İnternette araştırırken Prof. Dr. Mustafa Ulubay’a denk geldim. Muayenesine gittim ve kendisiyle konuşmak bana büyük güven verdi. Sonrasında onunla bilgiler paylaştık ve ameliyatımı oldum. Hastanede 4-5 gün kaldım. Sancılı bir sürecim olmadı. Evime döndüğümde rahatça işlerimi yavaş yavaş yapabiliyordum. Hiçbir sorun yaşamadım” dedi.
G.G., aynı sağlık sorununu yaşayan ancak toplumsal baskı nedeniyle tedavi olamayan kadınlara yönelik