Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ‘TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’ etkinliğinde konuşma gerçekleştirdi. Programa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda önemli davetli katılım sağladı.
“EN TEMEL AMACIMIZ, ENFLASYONU DÜŞÜRMEK”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın eylül ayında güncelleneceğini ifade ederek, “Uyguladığımız programın dört temel amacı yer alıyor. En önemli hedefimiz, enflasyonu düşürmektir. Fiyat istikrarını sağlamak ve kamu ile özel sektör için öngörülebilir bir ortam oluşturmak bu hedefler arasında. Elbette enflasyonun düşüşü bazı geçici yan etkilere yol açabilir. Bu durumları birlikte yönetmemiz gerekiyor. Özel sektör, öngörülebilirlik ve istikrar talep ediyor. İstikrarlı bir ortamda yatırımlarını gerçekleştirmek isteyecektir. Kısa vadeli yan etkileri de birlikte yönetmemiz mühim. Enflasyonu düşürmenin yanı sıra, dengeli bir büyüme sağlamak programımızın diğer bir amacıdır. Burada neyi kastediyoruz? Sadece iç taleple değil, dış taleple de büyümek, sadece tüketimle değil, üretim, yatırım ve ihracat ile büyümek anlamına geliyor. Daha nitelikli bir büyüme hedefliyoruz. Büyüme ile dezenflasyon arasında sorun yaşanmamasını sağlamak istiyoruz. Aldatıcı, göz boyayıcı politikalar değil, kalıcı sosyal refah üretmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK ŞANTİYESİ, DEPREM BÖLGEMİZ”
Yılmaz, her yıl ortalama 35 milyar dolarlık deprem harcaması yaptıklarını belirterek, “Bu yılın sonunda 100 milyar doları aşan bir harcama gerçekleştirmiş olacağız. Gelişmiş ülkeler için bile ağır bir yük ama bu yükü üstlenmiş durumdayız. Şehirlerimizi yeniden imar ediyoruz. Yıl sonunda 450 bin civarında hak sahibi konutlarına kavuşmuş olacak. Ayrıca yollar, tüneller, şehir altyapıları, hastaneler ve okullar gibi birçok yatırımı hayata geçiriyoruz. Organize sanayi bölgelerini yeniden inşa ediyoruz. Vergi ve bilim politikaları ile destek vermekteyiz. Dünyanın en büyük şantiyesi şu anda deprem bölgemiz. İnşallah yıl sonunda bu büyük yükün büyük kısmını tamamlamış olacağız. Gelecek yıl daha farklı bir perspektife sahip olacağız. Eksiklerimizi yine tamamlayacağız ama bu kadar ağır bir yük olmayacak. Bu durum, reel sektör ve sosyal kesimler için sağlıklı bir hareket etme imkanı sağlayacak” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN ÖNEMLİ EKONOMİLERİ ARASINDA YERİMİZİ ALMIŞ DURUMDAYIZ”
Cevdet Yılmaz, yüksek küresel belirsizlik ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle Türkiye’nin büyümeyi sürdürdüğünü ve dezenflasyon sürecini başlattığını vurguladı. Yılmaz, “Geçen yıl Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 238 milyar dolardı. Bugün ise bu rakam 1 trilyon 320 milyarı geçti. Ülkemiz, dünyanın önemli ekonomileri arasında yerini almış durumda. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırdığımızda, OECD’deki kişi başına ortalamayı kıyasladığımızda, Türkiye’nin 2002’deki durumu yüzde 35 iken, 2023’te bu oran yüzde 72’ye