Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi adayların netlerini artırmalarına yönelik stratejiler ve öneriler sundu.
YÜKSEK NETLER, BİRÇOK GÜNÜN TEK HEDEFİ
Yüksek netlerin, pek çok adayın ana hedefi olduğunu belirten Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Hazırlık sürecinde inişler ve çıkışlar yaşanabilir. Bu durumların başlıca nedenleri arasında stres, kaygı ve heyecan yer alıyor. Ancak her şeye rağmen, yüksek netler elde ederek istenilen hedefe ulaşmak mümkün.” ifadelerini kullandı.
YKS’ye hazırlık sürecinde belirli bir program oluşturmanın önemine değinen Akoğlan, “Gereken net hedeflerini belirlemek, sınavda sorularla zaman kaybı yaşamaktan ve moral bozukluğuna neden olmaktan kaçınmayı sağlar.” dedi.
SÜREKLİ AYNI KONULARA ODAKLANMAYIN
Adayların sıkça sorduğu “Netlerim nasıl artıyor?”, “En fazla kaç net çıkıyor?” ve “Hızla netlerimi nasıl artırabilirim?” gibi soruları yanıtlayan Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “En büyük hatalardan biri, adayların sürekli aynı konuları tekrar etmeleri. Deneme sınavlarında yalnızca dikkat edilen alanlardan genel sonuçlar alınıyor. Yeni konu öğrenimi ve buna odaklanmak önemlidir. Son iki ayda, YKS’de sıkça karşınıza çıkabilecek güncel konuları çalışmak, bu süreçte öğrencilerin gelişimi için faydalıdır.” şeklinde konuştu.
Deneme sınavlarında istenen sonuçların alınamamasının en önemli nedenlerinin başında etkin ders çalışma yerine düzensiz çalışma yöntemleri olduğu ifade eden Akoğlan, “Verimsiz çalışma, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Gereksiz detaylara takılmak, uykusuzluk ve yorgunluk gibi faktörler zaman kaybına yol açabilir.” dedi.
PLANLI OLUN
Çalışmalara başlamadan önce ne tür bir çalışma yapacaklarının net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Akoğlan, “Eğer yaptığınız işleri özümser ve motivasyon kaynağı olarak kullanırsanız, planınızı yorulmadan uygulayabilirsiniz. Detaylı ve uzun planlar yerine, kısa süreli ve odaklı planlama daha etkilidir.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, sınavlarda verilecek soruların öğretmenler tarafından hazırlanacağına dikkat çeken Akoğlan, “Farklı kaynaklardan soru çözdükçe, değişik bakış açılarıyla yaklaşmayı öğrenirsiniz. Farklı soru tipleriyle karşılaşmak faydalıdır.” ifadelerini ekledi.
SORU ANALİZLERİ YAPIN
Uzman Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Deneme sınavları önemlidir; sınava bir ay kala deneme aralıklarınızı üç gün yapmalısınız.” diyerek, devam etti: “Deneme sınavları ve testler sonrasında yapılan analizler çok kıymetlidir. Yanlış yapılan her sorunun nedenini analiz ederek, tekrardan kaçınmak mümkündür.” dedi.
Sınav sırasında yaşanan stresin, bilgilerin çok hızlı okunmasına ve anlama gücünün azalmasına yol açabileceğine de değinen Akoğlan, “Bir sorunu hızla geçmeye çalışırken yanlış cevaplama riskini göz önünde bulundurun.” şeklinde uyarıda bulundu.
MANTIĞIN KAVRAYIŞI
Son yıllarda ÖSYM’nin soru tarzlarının daha anal