Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çiftin çocuk sahibi olamadığı veya bu konuda zorluk yaşadığı, Sağlık Bakanlığı’nın verileriyle ortaya kondu.
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Akif Diri, korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edilememesinin kısırlık (infertilite) tanısı için yeterli olduğunu ifade etti. Diri, bu durumun toplumda görülme oranının yüzde 10 ila 15 civarında değiştiğini belirtti.
Doç. Dr. Diri, erkeklerin de kısırlık sebeplerinin mevcut olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Erkeklere ait kısırlık nedenleri, kadınlarinkiler kadar çeşitlidir. Ancak, toplumda kısırlık daha çok kadın doğurganlığıyla ilişkilendirildiği için erkeklerdeki kısırlık durumları genellikle göz ardı ediliyor ve üstüne gidilmekten kaçınılıyor.”
Erkeklerde kısırlığın sandıkları kadar nadir olmadığını dile getiren Diri, “Kısırlık sadece kadınlara özgü bir mesele değildir” diyerek ekledi: “Erkek infertilitesinin tek bir nedene bağlı olarak geliştiği doğru değildir; çoğu zaman birden fazla etken söz konusudur.”
* Radyasyon ve kemoterapi: Üreme hücrelerine zarar vererek kalıcı kısırlık riski oluşturabilir.
* Genetik bozukluklar: Sperm üretimi veya taşınmasında genetik etkenler engel teşkil edebilir.
* Sperm kanallarında tıkanıklık: Vas deferens gibi kanallarda doğuştan bulunan yokluk veya sonradan gelişen tıkanıklık, sperm çıkışını engeller.
* Hormon bozuklukları: Hipofiz veya hipotalamus kaynaklı hormonal yetersizlikler sperm oluşumunu azaltabilir.
* Tiroid hastalıkları: Tüm hormonal dengeyi etkileyerek sperm üretimini dolaylı yoldan etkileyebilir.
* Sertleşme bozukluğu ve retrograd ejakülasyon: Sperm akışının mesaneye geri kaçması, dışarı atılam
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin
Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.Benzer Haberler
-
Çok Okunanlar