Adana’nın Karataş ilçesinin Bahçe Mahallesi’nde bu yılın ilk karpuz hasadı gerçekleştirildi. Doğal afetlerin etkisiyle karpuz rekoltesinde önemli bir düşüş beklenirken, Türkiye genelindeki üretimin 4 milyon tondan 3 milyon tona gerileyeceği bildirildi.
Özellikle Adana bölgesinde, geçmiş yıllarda 900 bin ile 1 milyon ton seviyelerinde olan karpuz üretiminin bu yıl 750 bin ile 800 bin ton arasında kalacağı tahmin ediliyor.
Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, bu sezonun iklim koşulları açısından oldukça zorlu geçtiğini, çiftçilerin ciddi sıkıntılarla mücadele ettiğini dile getirdi. Yeşilyaprak, “Yaşanan olumsuz meteorolojik koşullar, yalnızca karpuzları değil, tüm tarım arazilerini de olumsuz şekilde etkiledi.” diye konuştu. Bahçe bölgesinin kumsal yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Yeşilyaprak, karpuz hasadının normal koşullarda 1 hafta ile 10 gün daha önce yapılabileceğini vurguladı. Ancak yaşanan don olayları nedeniyle fidelerin sökülüp ikinci bir ekim yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. “Bu yıl kaliteli ve lezzetli karpuzlarımız var. Çiftçilerimiz, diğer meyve ağaçlarının don ve kuraklık nedeniyle etkilenmesinin ardından karpuzdan umudunu kesmeyerek büyük bir özveriyle çalıştı.” şeklinde ekledi.
“ÜRETİCİLER İKİNCİ EKİMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDA KALDI”
Yeşilyaprak, don felaketi nedeniyle rekoltenin düşük olacağını belirterek, karpuzun kilogram fiyatının 7 TL’den satışa sunulduğunu ifade etti. “Don felaketi, bölgemizin büyük bölümünü etkiledi. Ancak sahil bölgesi olduğumuz için bizler çok fazla etkilenmedik. Yine de donun etkili olduğu çukur arazilerde büyük zararlar meydana geldi ve üreticiler, ikinci ekimlerini gerçekleştirmek zorunda kaldı.” şeklinde konuştu.