Kayseri’de Milli Mücadele döneminin önemli un öğütme merkezlerinden biri olan Çevreş Değirmeni için restorasyon çalışmaları başladı. 150 yıllık geçmişe sahip bu tarihi değirmen, Mimar Sinan’ın çocukluğunu geçirdiği Ağırnas Mahallesi’nde bulunuyor ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek turizm ile buluşturulacak.
Değirmen, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadisi kapsamında bulunan tarihi eserlerden biridir ve restorasyonu ile bölgedeki turizm rotalarını zenginleştirmeyi hedefliyor.
Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Gürcan Senem, Ağırnas Mahallesi’nin köklü bir yerleşim yeri olduğunu, Mimar Sinan gibi bir dehanın doğup büyüdüğü yer olması ile bu mahallenin tarih açısından ne denli önemli olduğunu vurguladı.
Senem, tarihi mahallenin sahip olduğu zenginliklerle birlikte Koramaz Vadisi ve Kültepe Ören Yeri’ne de katkı sağladığını belirterek, “Mimar Sinan’ın doğduğu topraklarda yer alıyoruz. Bu, bizim için büyük bir sorumluluk. Bu nedenle burada bulunan her tarihi eser ve obje son derece kıymetli.” şeklinde konuştu.
Değirmenin hicri 1291 yılına, yani yaklaşık 1874-75 yıllarına tarihlenmektedir. Çerkezoğlu Mustafa Bey’in Milli Mücadele döneminde orduya büyük destek sağladığını ve bu değirmenlerin ordunun un ihtiyaçlarını karşıladığını aktaran Senem, “Ağırnas’taki değirmenler aracılığıyla orduya un gönderildiğini biliyoruz. Bu da işte o dönemin önemli bir değirmenlerinden biri.” ifadelerini kullandı.
Senem, Koramaz Vadisi’nin girişinde yer alan Çevreş Değirmeni’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldığını ve restorasyonun yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Bölgede ilk kez bir değirmen restorasyonu yapıldığını dile getiren Senem, “Bu çalışma hem bölgenin hem de tarihin canlanmasına katkı sağlayacak.” şeklinde konuştu.