1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Unutkanlık Anlamı: Hekime Gitme Zamanı Geldi!

Unutkanlık Anlamı: Hekime Gitme Zamanı Geldi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, uzun yıllardır demans, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına yönelik kapsamlı araştırmalar yürütmektedir.

Yaşlı bireylerin unutkanlıklarının normalleştiği düşüncesini eleştiren Şahin, “Yaşlı insanlarda bunamanın normal olduğu yanlış bir algıdır. Bu sorun birçok toplumda yaygındır. Ancak son dönemlerde Alzheimer dernekleri aracılığıyla bu düşüncenin azalması sağlansa da hâlâ ciddi bir sorun olarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Unutkanlık yaşayan pek çok kişinin klinik başvurularını ihmal ettiğini belirten Şahin, tanı konulan hastalarda ilaç uyumsuzluklarının sıklıkla gözlemlendiğini aktardı. “Çoğu hasta ya ilaç kullanmıyor veya kullanmayı bıraktığında, bu durum oldukça yaygın. Bu ilaçlar yaşam boyu kullanılması gereken tedavi araçlarıdır. Tanı konulan hastaların yalnızca yüzde 30-40’ı ilaçlarını düzenli olarak kullanmaktadır. Bu da sağlık açısından zararlı bir durum. Koruyucu önlemler olarak ise yüzde 100 koruma sağlayan bir faktör yoktur. Ancak sosyal yaşantıya önem vermek, sağlıklı beslenmek, okumak, hobilerle uğraşmak gibi aktiviteler riskleri azaltabilir. Ayrıca hipertansiyon, diyabet gibi diğer sağlık sorunlarının iyi yönetilmesi de semptomların hafif geçmesini sağlayabilir” dedi.

Alzheimer hastalığının tedavisi üzerine, 2000’li yılların başından bu yana bazı ilaçların kullanıldığını ancak bu ilaçların etkilerinin sınırlı olduğunu ifade eden Şahin, “Amerika Birleşik Devletleri’nde son olarak onaylanan iki ilacın hastalığın fizyopatolojisine yönelik olduğunu ve hastalığı durdurma potansiyeli taşıdığını” belirtti. Ancak bu ilaçların hayvan deneylerinde başarılı sonuçlar verirken insanlarda aynı başarıyı göstermediğini vurguladı. FDA’nın (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) bu ilaçları onayladığını ancak etki oranlarının yalnızca yüzde 30 civarında olduğunu sözlerine ekledi. İlaçların maliyetinin yüksek olduğunu ve zamanla yeni ilaçların piyasaya sürülmesiyle bu fiyatların düşmesinin beklendiğini vurguladı. Şahin, “Bizim merkezimizin de katıldığı FAZ 2 ve FAZ 3 çalışmaları devam ediyor. Amerika’daki yüzde 30 başarı oranı olan ilaç için Türkiye’deki bir firmanın başvuru yaptığını biliyorum, sonuçları merakla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

AKTİF YAŞAM BEYNE DE KALBE DE İYİ GELİYOR

Alzheimer hastalığından korunmak için çeşitli önerilerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Alparslan Şahin, “Kalbimize iyi gelen şeyler aynı zamanda beynimize de fayda sağlar. Kolesterolü düşük yiyecekler tüketmek, Akdeniz diyeti uygulamak, düzenli spor yapmak ve sosyal olarak aktif kalmak önemlidir. Toplantılara katılmak, spor faaliyetlerine dahil olmak ve konserlere gitmek, beyin sağlığını olumlu yönde etkiler. En erken dönemde bu aktiviteleri gerçekleştirmek oldukça önemlidir. 60’lı 70’li yaşlarda başlamanın çok fazla koruyuculuğunun olacağını söyleyemem. Daha genç yaşlarda, 20’li yaşlarda bu önlemleri almak koruyuculuğu artırır. Omega 3, ginkgo biloba, ceviz ve çeşitli baharatların herhangi bir faydası bulunmamaktadır. Bu maddeler geniş çaplı çalışmalarda yeterince etkili bulunmamıştır” dedi.

“AİLEDE OLMASI RİSKİ ARTIRIYOR”

Unutkanlıkların mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Şahin, “Her unutkanlık demansın başlangıcı değildir fakat her unutkanlık bir değerlendirme gerektirir, dolayısıyla bir doktor

Unutkanlık Anlamı: Hekime Gitme Zamanı Geldi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir