1. Haberler
  2. Dünya
  3. Hindistan Savaş Uçakları, Pakistan Tarafından Düşürüldü!

Hindistan Savaş Uçakları, Pakistan Tarafından Düşürüldü!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pakistan hükümeti, Hindistan’a ait topraklara yönelik gerçekleştirilen hava saldırıları sırasında, Hint savaş uçaklarının Çin yapımı “J-10C” savaş uçakları ile düşürüldüğünü duyurdu.

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İshak Dar, dün düzenlenen parlamentoda yaptığı bilgilendirmede, Pakistan Hava Kuvvetlerinin bu çatışmalarda Çin yapımı “J-10C” model savaş uçaklarını kullandığını belirtti. Bu uçakların, Fransız üretimi 3 “Rafale” dahil olmak üzere toplamda 5 Hint uçağını düşürdüğünü ifade etti.

ABD merkezli CNN’e konuşan bir Fransız istihbarat görevlisi ise, Hindistan’a ait bir “Rafale” uçağının Pakistan tarafından vurulduğunu doğruladı. Aynı zamanda, başka bir uçağın düşüp düşmediğini araştırdıklarını da belirtti.

Diğer taraftan, Hindistan medyası, Çin yapımı “J-10C” savaş uçaklarında kullanılan “PL-15E” füzelerine ait kalıntıların Pencap eyaletinde tespit edildiğini aktardı. Füzelere ait olduğu iddia edilen fotoğraflar ise çeşitli haber sitelerinde yayımlandı.

Bu durumun doğrulanması halinde, “J-10C” savaş uçaklarının bir başka savaş uçağını vurarak düşürdüğü ilk vaka olarak kayıtlara geçeceği ifade ediliyor. Ayrıca, “Rafale” savaş uçaklarının da ilk kez havada imha edilmiş olacağı kaydedildi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ulusa sesleniş konuşmasında Hindistan’a ait Rafale uçaklarını hedef aldıklarını duyurdu.

Çin dışında yalnızca Pakistan kullanıyor

Çin’in Çıngdı Hava Aracı Sanayi Grubu tarafından tasarlanan “J-10” uçakları, tek motorlu ve çok amaçlı savaş jetleri olarak kullanılmaktadır.

2003 yılından itibaren Çin Hava Kuvvetleri tarafından hizmete alınan bu 4. nesil savaş uçağının, geliştirilmiş versiyonu olan J-10C, daha üstün motor ve elektronik taramalı aktif dizin (AESA) radarı ile güçlendirilmiş olup “4,5. nesil savaş uçağı” sınıfında yer almaktadır.

“J-10C” savaş uçaklarında kullanılan “PL-15” füzeleri, katı yakıtla çalışan ikili itişli roket motoru ile donatılmıştır. Bu füzeler, 300 kilometre menzil kapasitesine sahip olup, sesin 5 katı hızla hareket edebilmektedir ve AESA radarlarıyla yönlendirilir. İhraç versiyonu olan “PL-15E” füzeleri ise daha düşük bir motor ve menzil sunmaktadır.

“J-10C” uçakları, Çin dışında yalnızca Pakistan tarafından aktif olarak kullanılmaktadır. Pakistan Hava Kuvvetleri, 2020 yılında bu uçağın ihraç modeli olan “J-10CE”den 36 adet ve “PL-15E” füzelerinden ise 250 adet sipariş vermiştir.

Pakistan’a sipariş edilen uçaklardan ilk 6’sı 2022 yılında teslim edilirken, bugüne kadar toplamda 20 uçak Pakistan Hava Kuvvetleri’nin filolarına katılmıştır.

Pakistan dışında, Mısır’ın da “J-10C” savaş uçaklarıyla ilgilendiği ve Özbekistan’ın hava kuvvetlerini yenileme planları kapsamında “Rafale” ile “J-10C” uçakları arasında bir seçim aşamasında olduğu bildirilmiştir.

*Fotoğraf: AP

Hindistan Savaş Uçakları, Pakistan Tarafından Düşürüldü!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir