Türkiye-Irak Yuvarlak Masa Toplantısı, Ankara JW Marriott Hotel’de, Bakan Bolat, Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşma yapan Bolat, Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesinin stratejik önceliklerden biri olduğunu vurguladı.
Bolat, Irak’ın Türkiye’nin İslam dünyasında en büyük ticari ortaklarından biri olduğunu hatırlatarak, “2024 yılı itibarıyla karşılıklı ticaretimizin 17,5 milyar doları aşmasını öngörüyoruz. Irak, Türkiye’nin ihracatında dördüncü en büyük pazarımız” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani tarafından belirlenen ikili ticaret hedefinin 30 milyar dolar olduğunu aktaran Bolat, bu hedefe ulaşmak için Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmalarının yürürlüğe girmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Ayrıca Bolat, Irak’ın Türk müteahhitlik sektörü açısından dünyada üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekerek, bugüne kadar tamamlanan 1130 proje ve 35,3 milyar dolarlık inşaat işinin önemini vurguladı. Irak’ın altyapı ve hizmet sektöründe Türk müteahhitlerinin yaptığı katkılara teşekkür etti.
“TÜRK ÖZEL SEKTÖRÜNÜN IRAK’TA YATIRIM FIRSATLARINDAN FAYDALANMASINI DESTEKLİYORUZ”
Bolat, Irak’ın son yıllarda huzur ve ekonomik kalkınma yolunda önemli adımlar attığını belirterek, Türk özel sektörünün bu yeniden yapılanma sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin Büyük Fav Limanı ve Kalkınma Yolu Projesi’ne olan katkılarının, Türkiye’den Irak’a üç günlük bir mesafede, Körfez üzerinden de Avrupa’ya 8-10 gün içinde ulaşımı mümkün kılacağını belirtti.
Bolat, Irak’ın 1 Nisan itibarıyla Tır Sözleşmesi’ni uygulamaya geçirmesinin olumlu bir gelişme olduğunu dile getirerek, bu süreçte işbirliği için açık olduklarını ifade etti. Irak’ın transit geçişlere izin vermesi gerektiğini belirten Bolat, sınırdaki tır mühürleme uygulamasının, ticaretin aksamamasını sağlaması açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Habur Gümrük Kapısı’nın artan ticaret hacmine yetişmekte zorlandığını belirten Bolat, Ovaköy Gümrük Kapısı’nın bir an önce işletmeye alınmasının iki ülke ticareti açısından kritik öneme sahip olduğunu açıkladı.
Aynı zamanda, Türk özel sektörünün Irak’ta sunduğu yatırım fırsatlarından yararlanmasına destek olduklarını ekledi.
Irak’ın para transferi limitini 5 milyon Euro’dan 20 milyon Euro’ya çıkarmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Bolat, dolarla bu limitin artırılmasıyla müteahhitlerin daha da rahatlayacağına inandığını vurguladı. Ayrıca, Irak’taki kamu ihalelerinde Türk ürünlerinin yer almasının önemine değindi ve yıl sonunda Bağdat’ta Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi Toplantısı’nı (JETCO) gerçekleştireceklerini açıkladı.