Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin nisan ayında yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve bu dönemde vakaların da görülmeye başladığını belirtti.
Çetin, Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat illerinin Kelkit Vadisi’nde bulunan kene popülasyonu açısından riskli bölgeler olduğunu vurguladı. Özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte doğada kene görünümünün artış göstereceğini ifade etti.
Çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların risk grubunda olduğunu dile getiren Çetin, bu kişilerin dışarıda bulunduklarında evlerine döndüklerinde vücutlarını kontrol etmelerini önerdi.
Piknik ve mesire alanlarında insanların toplu bir arada bulunduğu yerlerde kenelerin önlenmesi adına ilaçlama çalışmalarının büyük öneme sahip olduğunu belirten Çetin, bu tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Nisan ayının ortalarından itibaren Sivas ve çevresinde KKKA vakalarının görülmeye başlandığını söyleyen Çetin, hastanelerde tedavi gören hastaların bulunduğunu da sözlerine ekledi. Çetin, “Mayıs ile ağustos arasında hastaneye başvuran vakaların ve açık alandaki kene popülasyonunun ciddi şekilde artacağı tahmin ediliyor. Temmuz ve ağustos ayları ise en yüksek vaka sayılarının görüldüğü dönemler olabilir” şeklinde konuştu.
AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Aşılama çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çetin, “Aşılama çalışmaları 7-8 yıldır sürmektedir. Daha önce geliştirilen iki aşı bulunmakla birlikte, bunların etkinlik seviyelerinin yeterince yüksek olmadığını biliyoruz. Şu anda daha etkili KKKA aşısı üzerine geliştirme çalışmaları 2-3 merkezde devam ediyor. Ayrıca, ilaç geliştirme çalışmaları da bazı merkezlerde yürütülmekte” ifadelerini kullandı.
Çetin, aşı ve ilaç çalışmalarının olumlu sonuçlar vermesiyle bu rahatsızlığı geride bırakmayı hedeflediklerini belirterek, “Uluslararası konsorsiyumlar çerçevesinde hem ilaç hem de aşı geliştirme aşamaları sürmektedir. Türkiye’den değerli bilim insanlarının bu konsorsiyumlarda yer aldığını ve birlikte çalışıldığını belirtmekte fayda var. Aşı, bu hastalığa karşı önemli bir koruma sağlayacaktır. Başka bir önemli konu ise KKKA’ya karşı geliştirilecek ilaçtır. Bu konuda da çalışmalar devam etmekte. Nihayetinde aşı ile KKKA’ya maruz kalma riskini en aza indirmiş olacağız” şeklinde konuştu.