Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılar hakkında eleştirilerini dile getirerek, “Komşularının toprak bütünlüğünü ihlal ederek, kendi güvenliğinizi sağlamanın mümkün olduğuna inanmıyorum.” ifadesini kullandı.
Macron, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yı Elysee Sarayı’nda ağırladı ve bu, Şara’nın Paris’e ilk ziyareti oldu.
Görüşmelerin ardından Şara ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Fransa’nın Suriye ile köklü bir ilişkiye sahip olduğunu vurgulayan Macron, Suriye halkının 2011’den beri ifade ettiği, kökenleri, dini ve statüsü ne olursa olsun herkesin eşit yurttaşlık haklarına ulaşabilmesi ve birlik içinde, özgür bir Suriye isteği gibi talepleri her zaman desteklediklerini belirtti.
Devrik Esed rejimine ait ciddi suçların uluslararası mahkemelerde ele alınması gerektiğini ifade eden Macron, “Beşar Esad’ın düşmesi, hepimiz için bir rahatlama ve mutluluk kaynağı oldu. Artık, halkın barış ve birliğinin yolunu bulmasını sağlamak, zorlu bir durumla karşı karşıya kalmak kalıyor.” diyerek, Suriye toplumunun tüm kesimlerini kapsayan barışçıl bir geçiş süreci isteğini vurguladı.
Son günlerde Dürzi toplumu yoğunluklu bölgelerde yaşanan olaylara dikkat çeken Macron, Şara’ya tüm Suriyelilerin korunması talebini ilettiğini ve bu olayların faillerinin yargılanması ve cezalandırılması çağrısında bulunduğunu aktardı.
Ekonomik toparlanma olmadan ve altyapılar düzeltilmeden Suriye’nin istikrara kavuşamayacağını belirten Macron, “Diasporadaki Suriyeliler de dahil, halk, ülkelerinin yeniden inşasına katkıda bulunmak istiyor.” şeklinde konuştu.
“AB’nin Suriye’ye Yönelik Yaptırımlarını Kademeli Olarak Kaldırmaya Devam Edeceğiz”
Macron, Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmaya devam edeceğini ve ABD’nin de bu yönde teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, Suriye’ye sağlanacak uluslararası fonların etkin kullanımına dair güvenlik önlemlerinin sağlanmasının önemini vurguladı.
Macron, “Suriye’nin istikrarı ve birlikteliği, Orta Doğu’nun istikrarı, Fransızların ve Avrupalıların güvenliği açısından kritik bir öneme sahiptir.” değerlendirmesini yaptı.
DEAŞ’ın, uluslararası barış ve güvenlik açısından en ciddi terör tehdidi olmaya devam ettiğini belirten Macron, DEAŞ ile mücadelede Suriye’nin işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
SDG adını kullanan terör örgütü PKK/YPG’yi DEAŞ’a karşı uluslararası koalisyonun önemli bir ortağı olarak tanımlayan Macron, Şam yönetimi ile SDG arasında 10 Mart’ta imzalanan anlaşmayı olumlu karşıladı.
Macron, Suriye’nin silahlı terör örgütlerinin sığınağı olmaktan çıkarılması gerektiğini vurgularken, Esad rejiminden kalan kimyasal silahların tespiti ve imhası için Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ile işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.
Hizbullah ile ilgili ortak bir mücadele gerektiğini belirten Macron, “İşbirliğimizin büyük bir kısmı, Hizbullah’a karşı mücadeleyi artırmak ve İran’ın ve bölgedeki vekillerinin etkisine karşı koymak olacaktır.” dedi.
Şara’nın Fransa’ya gelmesine yönelik eleştirilere yanıt veren Macron, “Benim gözlemlediğim kadarıyla bir yöneticinin varlığı söz konusu.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Şara’nın Esad rejimine son verdiğini