Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uluslararası alanda sağlık eşitsizliklerinin sosyal belirleyicilerini ele alan bir rapor yayımladı.
Raporda, sağlık koşullarının yetersiz olmasının nedenleri arasında kaliteli konut, eğitim ve istihdam fırsatlarının eksikliği gibi sağlık sektörü dışındaki unsurlara dikkat çekildi.
Rapor, “Bu unsurlar, hem yüksek hem de düşük gelirli ülkelerde sağlıklı yaşam süresinin önemli ölçüde kısalmasına neden olabiliyor. Örneğin, en düşük ortalama yaşam süresine sahip ülkelerdeki bireyler, en yüksek yaşam beklentisine sahip ülkelerde doğanlara kıyasla ortalama 33 yıl daha kısa yaşamaktadır.” ifadesini kullanıyor. Sağlık eşitliği üzerindeki sosyal belirleyicilerin, genetik faktörler ya da sağlık hizmetlerine erişimden daha etkili olabileceği vurgulanıyor.
Diğer yandan, sağlık alanındaki eşitsizliklerin sosyal dezavantaj ve ayrımcılık düzeyleriyle yakın bir ilişki içinde olduğu belirtiliyor. Raporda, “Bu eşitsizlikler, ayrımcılık ve dışlanma ile karşılaşan topluluklarda daha da kötüleşmektedir.” değerlendirmesi yapıldı.
Ghebreyesus, “Bu rapor, sosyal belirleyicilerin etkileşimini ele almanın önemini ortaya koyuyor. Aynı zamanda, sağlık sonuçlarını iyileştirmek isteyen ülkeler için veri tabanlı strateji ve politika önerileri sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.