Spor yaparken ani ölüm olaylarının son günlerde artış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, “Son dönemde medyada bu tür ani ölümlerle ilgili sık sık haberler yer alıyor. Bu durum, toplumda önemli bir kaygı yaratıyor. Akıllarda, ‘Neden sağlıklı görünümdeki genç insanlar birden kaybediliyor?’ sorusu canlanıyor. İnsanlar hem kendileri, hem de sevdikleri için endişe duyuyor. Bu soruların yanına, ani kalp ölümlerinin kalp kriziyle ilişkisi, artış oranları ve pandeminin bu duruma etkisi gibi sorular da ekleniyor. Temelde bu durum hakkında bilgi sahibi olmak için kalbin çalışma sistemini anlamak gerekli. Kalp, anne karnında meydana gelen ve sürekli çalışan ilk organ olup, bir ömür boyunca durmaksızın çalışır. Her dakikada tüm kanı akciğerlere ve vücuda pompalayarak yaşamımızı sürdürmemizi sağlar. Peki kalp tek başına mı çalışır? Kalp, kanı pompalarken kasları, kapakları, elektriksel sistemi ve kalpten çıkan damarlarla birlikte bütünleşik bir şekilde çalışır. Bu sürekli çalışma için enerjiye ihtiyaç duyar. Kalbin enerjisini sağlayan, koroner damarlar olarak adlandırılan damarlar, kalbin düzenli çalışmasını sağlar. Eğer bu damarlar tıkanırsa, kalbin beslenmesi bozulur ve kalp krizi riski artar. Türkiye’de her yıl Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi yaşıyor; bu da her 40 saniyede bir kişinin kalp krizi geçirdiği anlamına geliyor. Özellikle kalp krizine bağlı ölümler, genellikle ilk saatlerde meydana geliyor. Ani ölümlerin bir kısmının kalp krizine bağlı olması durumunda, kalbin düzenli çalışabilmesi için, kaslarının, elektriksel sisteminin ve damarlarının düzgün çalıştığını unutmamak gerekir. Bu bölgelerdeki herhangi bir problem, kalbin durmasına neden olabilir” ifadelerini kullandı.
“SPOR SIRASINDA GERÇEKLEŞEN ÖLÜMLER TANISI KONULMAMIŞ HASTALIKLARDAN KAYNAKLANABİLİR”
Doç. Dr. Karakaş, spor sırasında meydana gelen ani ölümlerin sıklıkla tanısı konmamış kalp hastalıkları ile ilişkilendirilebileceğini dile getirdi ve şöyle devam etti: “Spor esnasında yaşanan ani ölümlerin çoğu tanısı konmamış kalp hastalıklarına dayanabilir. Bu kişiler, ısınma yapmadan ani bir şekilde spora başlarlar ve kalp sorunları ortaya çıkabilir; örneğin kalp damar tıkanıklığı ya da yüksek rekabetten kaynaklı heyecan, fiziksel olarak hazır olmayan birinin birden yüklenmesi, kalp krizine ve damarların tıkanmasına sebep olabilir. Ayrıca doğuştan gelen ve fark edilmeyen kalp kası hastalığı ya da kapak hastalığı durumları da kalbin ani durmasına neden olabilir. Bu tür hastalıkların bazıları belirti vermediği için bireyler sağlıklı görünseler bile aslında tanı konulmamış kalp hastaları olabilirler” dedi.
“KALP MUAYENESİNİ İHMAL ETMEYİN”
Doç. Dr. Karakaş, “Bazı kalp hastalıkları belirti göstermeyebilir ya da belirtiler önemsenmeyebilir, bu da risk oluşturur. Bu nedenle, belirli bir yaşın üzerindekilerin mutlaka kalp muayenesi yaptırması gereklidir. Altta yatan yapısal kalp hastalıkları, kalp ultrasonu ile değerlendirilmelidir. Ayrıca EKG testi ile kalp iletim sistemi kontrol edilmeli ve kalbin yükü artırıldığında herhangi bir şikayet olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle spor yapmadan önce ve belirli bir yaştaki bireylerin, kalp değerlendirilmesi yapılmadan ağır spor yapmamaları önemlidir. Herhangi bir şikayetimiz varsa veya aile öykümüzde kalp hastalığı varsa mutlaka göz ardı edilmemelidir. Spor öncesi ısın