Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı’nda söz alan Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, son zamanlarda finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin enflasyon beklentilerini etkileyerek, nisan ayında iyileşmenin duraksadığını ifade etti. Karahan, “Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir.” şeklinde açıklama yaptı.
Karahan, küresel ticaret politikalarındaki belirsizliklerin arttığını vurgulayarak, “Son dönemde tarife kararlarının önemli bir kısmı ertelenmiş olsa da, küresel ticaret ve ekonomi politikalarına dair belirsizlikler yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.” dedi.
Bu belirsizliklerin, küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler artarken, enflasyona ülkeden ülkeye değişen etkilerde bulunabileceğini aktardı.
Başkan, global belirsizliklerin büyüme beklentilerini olumsuz etkilediği üzerinde durarak, “Küresel ticarete dair açıklanan korumacı önlemler, büyük ekonomilerin büyüme tahminlerini olumsuz etkiledi. ABD başta olmak üzere tüm büyük ekonomilerin büyüme beklentileri gerilemekte. Bu durum, ülkemizin dış talep beklentilerini de zedelemekte.” şeklinde konuştu.
“Yurt içi talep ivme kaybetmekle beraber öngörülenin üzerinde”
Karahan, yurt içi talebin ivme kaybetmekle birlikte öngörülenin üzerinde seyrettiğini, kart ile yapılan reel harcamaların daha zayıf bir görünüm sergilediğine dikkat çekti. Özellikle hizmet sektöründe yapılan harcamaların ılımlı seyrettiğini belirten Karahan, “Talep göstergelerini yakından izlediğimizi ve talep koşullarındaki olumsuz gelişmelerin dezenflasyon sürecini etkilemesi durumunda gerekli önlemleri alacağımızı belirtmek isterim.” dedi.
“Ana eğilim göstergeleri dezenflasyon sürecinin devamına işaret ediyor”
Enflasyondaki düşüş sürecinin sürdüğünü kaydeden Karahan, “Tüketici enflasyonu nisan ayında yüzde 37,9 seviyesine gerileyerek, 2024 yılı mayıs ayındaki zirveye kıyasla kesintisiz bir düşüş sergilemiştir. Ana eğilim göstergeleri dezenflasyon sürecinin devam ettiğini göstermektedir.” diye belirtti.
“Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerektiriyor”
Beklentilerin dezenflasyon süreci açısından risk teşkil ettiğini ifade eden Karahan, “Dezenflasyon sürecinde enflasyon beklentileri ve firmaların fiyatlama davranışlarının takibi büyük önem arz ediyor. Alınan politika tedbirleri ve manşet enflasyondaki düşüş sonrasında enflasyon beklentileri sektörel farklılıklar göstererek gerileme yönünde bir eğilim gösterdi.” dedi.
Nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını belirten Karahan, “Enflasyon beklentileri dezenflasyon yolumuz üzerinde seyrini sürdürmektedir. Bu durum, para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu sürdürmemizi gerektirmektedir.” şeklinde konuştu.
Karahan, dezenflasyon sürecinin devamını sağlama konusunda kararlılıklarını sürdürürken, likidite koşullarını yakından izleyeceklerini ve likidite yönetimi araçlarını etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceklerini duyurdu.
Yabancı para kredilerindeki büyümenin hedeflerle uyumlu bir düzlemde ilerlediğini, KKM bakiyesinde ise belirgin bir azalışın sürdüğünü ifade etti. Sıkı para politikası duruşunun, enflasyonda kalıcı bir düşüş ve fiyat