Önümüzdeki günlerde, Sovyetler Birliği döneminden kalma, yarım ton ağırlığında bir uzay aracı, kontrolsüz bir şekilde Dünya’ya düşecek.
1972 yılında fırlatılan Kosmos 482 adlı bu uzay aracının iniş modülünün Venüs’e ulaşması planlanmıştı, ancak bir teknik arıza nedeniyle Dünya’nın yörüngesinde sıkışıp kaldı.
Bilim insanları, aracın düşüş zamanının kesin olarak bilinmediğini, fakat Mayıs ayının ilk günlerinde olabileceğini öngörüyor.
BBC Rusça’ya görüş veren bir uzman, aracın yerleşim alanlarına düşme riski taşıdığını belirtti.
Araştırmacılar, aracın inişinin en muhtemel olduğu bölgeler arasında Orta Doğu, Orta Asya ve Türkiye’nin de dahil olduğu Güneydoğu Avrupa’yı sıralıyor.
Fırlatılış
Venüs uzay aracı, 31 Mart 1972 tarihinde Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılmıştı.
Venera 8 uzay programının bir parçası olarak tasarlanan iki uzay aracından biriydi. Her iki araç da donanım ve özellikler açısından benzerlik gösteriyordu.
Bu durum, gezegenler arası keşif görevlerindeki başarı oranını artırmak için yaygın bir uygulamaydı.
İnsanlı Soyuz görevlerinde kullanılan Molniya-M roketleri ile fırlatılan Kosmos 482, daha ağır araçları daha yüksek irtifalarda bulunan yörüngelere ulaştırmak amacıyla özel bir fırlatma aşamasına sahipti.
Venera 8, fırlatılmasının ardından kısa süre içerisinde hedefine ulaşarak gezegenler arası keşif programını yerine getirmişti. Ancak, yedek aracın roketinde bir sorun ortaya çıktı ve bu nedenle Dünya’nın yörüngesinden çıkamadı.
Teknik hata
Fırlatmanın başlangıç aşamaları planlandığı gibi ilerledi ve araç, Dünya yörüngesinin sınırına kadar ulaştı. Ancak, gezegenler arası uzay araştırma istasyonunun ardından doğru hedefe yönelmesi gerekiyordu.
Fakat ek güç bloğu arızalandı ve uzay aracı Dünya’nın yörüngesinden fırlatılamadı.
Bunun ardından, uzay aracı “Kosmos 482” adıyla anılmaya başlandı. 1970’lerde Sovyet yönetimi, başarısız fırlatmaları gizlemek için farklı kod isimleri kullanıyordu.
NASA’nın yayımladığı bilgilere göre, uzay aracı dört parçaya ayrıldı. İki parça, Dünya’nın yörüngesinin alt kısımlarında kaldı, diğer ikisi ise 48 saat içinde atmosferde yanarak yok oldu.
Ancak iniş modülü ve ana motor bloğu olduğu düşünülen iki parça daha yüksek irtifada elips şeklinde bir yörüngeye yerleşti.
Uzay konuları üzerine içerik üreten popüler Telegram kanalının yöneticisi Georgi Trişkin, “Titanyum yakıt tanklarının parçaları birkaç gün içinde yörüngeden çıkıp Yeni Zelanda’ya düştü” ifadelerini kullandı.
“İstasyonun bir kısmı ve roketin Blok L adındaki dördüncü aşaması elips bir yörüngede kaldı. Çıktığı en yüksek nokta Dünya’dan 9,800 kilometre uzaklıktaydı, en düşük noktası ise 2,010 kilometreydi.”
NASA’ya göre, düşmesi öngörülen iniş modülünün ağırlığı 495 kilogramdır.
Süper güçlü modül
Bir uzay aracının düşüşü, parçalanıp atmosferde yanması ya da durumun kontrol altında tutulması halinde sorun yaratmamaktadır.
Örneğin, büyük yörünge istasyonu Mir, planlı bir şekilde Dünya’ya gönderilmiş ve enkaza Büyük Okyanus’a düşmüştü.
Fakat Kosmos 482’nin düşüşü kontrolsüz olacak. Durumun tehlikeli yanı, mod