1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin Dijital Kullanımı: İnternet ve Sosyal Medya Verileri

Türkiye’nin Dijital Kullanımı: İnternet ve Sosyal Medya Verileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

We Are Social ve Meltwater iş birliğiyle hazırlanan Dijital 2025 Türkiye raporunda, ülkemizdeki internet, sosyal medya, mobil kullanım, çevrimiçi alışveriş ve dijital pazarlama ile ilgili kapsamlı verilere yer verildi.

Dünya nüfusunun 8.2 milyara, Türkiye’nin nüfusunun ise 87.6 milyona ulaştığı belirtilirken, dünya genelindeki internet kullanıcı sayısının 5.56 milyara çıktığı kaydedildi. İnternetin nüfusa göre kullanım oranı dünya genelinde yüzde 67.9 iken, Türkiye’de ise 77.3 milyon kişi internet kullanıyor. Bu rakam, Türkiye’nin nüfusu açısından yüzde 88.3’e denk geliyor, yani Türkiye’de internet kullanımı dünya ortalamasından belirgin şekilde yüksek.

Dünya çapında sosyal medya kullanıcı sayısı 5.24 milyara ulaşırken, nüfusa oranı yüzde 63.9 olarak belirlendi. Türkiye’de sosyal medya kullanıcı sayısı ise 58.5 milyon olup, bunun nüfusa oranı yüzde 66.7 olarak ölçüldü. Türkiye’de internet kullanıcıları, tüm cihazlardan günlük ortalama 7 saat 13 dakika zaman dilimi harcıyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 76.2’si bilgi almak amacıyla internette dolaşıyor.

Türkiye’de en çok ziyaret edilen web sitesi Google.com olurken, bu arama motorunda en sık aranan kelime “hava durumu” oldu. İnternet kullanıcıları, sosyal medya platformlarında ortalama 2 saat 43 dakikasını geçiriyor. Kullanıcıların yüzde 92.2’sinin en çok tercih ettiği platform Instagram, ardından WhatsApp, Facebook ve X (Twitter) geliyor. Kullanıcılar aylık ortalama 32 saat 36 dakikalarını Instagram’da geçiriyor.

Sosyal medya kullanıcıları, hesaplarında en çok aile ve arkadaşlarını takip ediyor. 58.5 milyon kullanıcı ile Instagram, en fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya uygulaması oldu. İndirme rakamlarına göre en çok indirilen uygulama ise geçen yıl TEMU oldu. Uygulamalar üzerinden yapılan harcamalarda en çok harcama, Tiktok üzerine gerçekleşti. Kullanıcıların çevrimiçi alışverişte en etkili bulduğu faktörler arasında ise yüzde 60,1 ile ücretsiz teslimat öncelikli yer alıyor. 2024 yılında internetten tüketim malları satın alan kullanıcıların toplam harcaması 28.6 milyar dolara ulaştı. Dijital pazarlama alanında, marka araştırma amaçlı kullanılan ana kanal yüzde 57 ile arama motorları olurken, sosyal ağlar bu konuda yüzde 48,7 oranında takip ediliyor. Toplam dijital reklam harcamalarının değeri 1.66 milyar dolarken, dijital reklam harcamaları toplam reklam harcamalarının yüzde 53.7’sini oluşturdu.

ARAMA SORGUSU VE ALTIN SATIŞI

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da internette en çok aranan kelimenin “hava durumu” olduğu gözlemlendi. Listeye ikinci sıradan Youtube, üçüncü sıradan çeviri ve dördüncü sıradan “altın” yerleşti. Kullanıcılar, altın fiyatlarını internetten takip ederken, önemli bir kısmının da internetten altın satın almayı tercih ettiği belirlendi. 2024 yılı itibarıyla internetten altın satışının aylık ortalama 1 milyar 335 milyon TL’ye kadar yükseldiği ifade ediliyor.

İNTERNETTE SORGU SIRALAMASI

İnternette yapılan sorgulamalara bakıldığında, ekonomik krizle birlikte vatandaşların gündeminin ne olduğu anlaşılır bir şekilde ortaya çıkıyor. Sorgu sıralaması şu şekilde: 1- Hava durumu 2- Youtube 3- Çeviri 4- Altın 5- e-devlet 6- Whatsapp 7- Galatasaray 8- Fenerbahçe 9- Google 10- Dolar 11- Sahibinden 12- Twitter 13- Son dakika 14- Instagram 15- Whatsapp web 16- Euro 17- Haber 18- Namaz vakitleri 19- Mynet 20

Türkiye’nin Dijital Kullanımı: İnternet ve Sosyal Medya Verileri
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir