Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Kilis’te 2.790 dekar tarım arazisinin günlük 30 bin metreküp arıtılmış atık suyla sulanacağını duyurdu. DSİ Genel Müdürlüğü, projeye ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Arıtılmadan doğaya salındığında su kaynaklarımızı, toprağımızı ve doğayı kirleten atık sular, atık su arıtma tesisleri sayesinde önemli bir su kaynağına dönüşmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü, bu bakış açısıyla inşa ettiği evsel atık su arıtma tesislerinde arıtılan suyun, başta sulama olmak üzere farklı amaçlarla kullanımını teşvik eden bir yaklaşım benimsiyor.”
2018 yılında inşa edilerek faaliyete geçen Kilis Evsel Atık Su Arıtma Tesisi’nde, arıtılan suların tarımsal sulamada kullanılması amacıyla 2022 yılında bir dezenfeksiyon ünitesi inşa edildi. Bu üniteden elde edilen sularla gerçekleştirilecek sulama projeleri ise 2023 yılında tamamlandı.
Proje dahilinde Kilis merkezindeki Arpakesmez ve İnanlı köylerinde toplam 4.720 dekar tarım arazisinin sulanması hedeflenirken, ilk aşamada 2.790 dekar tarım arazisi sulanacak şekilde proje tamamlandı ve Kilisli çiftçilere hizmet vermeye başladı.
Toplam maliyeti 205 milyon TL olan proje ile arıtılarak sulama suyu kalitesine dönüştürülen günlük 30 bin metreküp su, verimli topraklarla buluşarak tarımsal verimliliği artıracak. Proje sayesinde sulamaya açılan 2.790 dekar arazide yıllık yaklaşık 40 milyon TL net gelir artışı sağlanması bekleniyor.
Arıtılmış atık su kullanımıyla birlikte, geleneksel sulama projelerinde su kaynağı olarak inşa edilen baraj ve gölet gibi depolama tesislerinin yerini atık su arıtma tesisleri alıyor. Bu durumu değerlendiren DSİ, “Bu projelerde depolama tesislerine ihtiyaç duyulmaması, ilk yatırım maliyetleri açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca, insan faaliyetleri devam ettiği sürece atık su oluşumu da devam edeceğinden su kaynağında herhangi bir azalma ya da kayıp olmaması başka bir avantajdır.” ifadelerini kullandı.
Arıtılmış atık sular, ayrıca içerdikleri azot ve fosfor gibi besin maddeleri ile tarımsal verimin artırılmasına katkı sunmaktadır. DSİ, 2024 yılında Afyonkarahisar’da ülkemizin en büyük atık su sulama projesini hizmete alarak 9.050 dekar tarım arazisini suyla buluşturmayı hedefliyor. Bu tür projelerin ülke genelinde yaygınlaştırılması için de çalışmalarına devam etmektedir.
DSİ tarafından inşa edilen Afyonkarahisar Dinar Çölovası Evsel Atık Su Arıtma Tesisi ve Uşak Merkez Evsel Atık Su Arıtma Tesisleri’nde, arıtılan suların tarımsal sulamada yeniden kullanılabilmesi amacıyla ek dezenfeksiyon üniteleri kurulmuştur. Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde tasarım aşamasındaki 42 evsel atık su arıtma tesisinde de tarımsal sulama için uygun hale getirilen atık su arıtma üniteleri yer almaktadır.