Antalya’da 23-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 15. Türk Alman Jinekoloji Kongresi’nde, gebelik döneminde aşı uygulamaları da gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı’nın Mart ayında güncelleyip yürürlüğe koyduğu yeni gebelik dönemi aşı takvimi ile, hem anne adaylarının hem de doğacak bebeklerinin boğmacaya karşı korunması amaçlanıyor. İkinci ve üçüncü trimester döneminde, 36. gebelik haftasına kadar uygulanacak tetanos ve difteri aşılarına, boğmaca aşısı da eklenerek, bu hizmet aile sağlığı merkezlerinde gebelere ücretsiz olarak sunulacak. Kongrede, yeni uygulamanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Pata, bu aşı ile hem annenin hem fetüsün hem de doğumdan sonraki ilk 6 ay boyunca bebeğin boğmacaya karşı etkili bir şekilde korunduğunu ifade etti. Kongre Başkanlığı’nı yürüten Prof. Dr. Cihat Ünlü ise gebelik sürecinde güvenle uygulanan boğmaca aşısının, sadece anneleri değil, anne karnındaki bebekleri de enfeksiyondan koruduğunu vurguladı.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özlem Pata, gebeliğin bazı enfeksiyonlara karşı en savunmasız dönem olduğunu belirterek “Gebelik süresi 280 gün olup, bu zaman zarfında kadında birçok fizyolojik değişim meydana geliyor. Bu süreçte, bazı enfeksiyonlara karşı annenin koruyuculuğu azalıyor. Bu nedenle, gebelik döneminde Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği aşıların yapılması önemlidir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında gebe kalacak kadınların grip aşısını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Grip aşısı dışında, tetanos ve bağışıklığı olmayanlar için Hepatit aşılarının da yaptırılması zorunludur” şeklinde konuştu.
“GEÇEN YIL 3 BEBEK BOĞMACADAN ÖLDÜ”
Prof. Dr. Pata, normalde boğmaca aşısının çocukluk döneminde uygulandığını belirterek şu bilgileri sundu: “Oluşan antikorların etkisi 10 yıl içinde azalmakta. 20-30’lu yaşlarda, gebelik dönemine gelindiğinde çocukluk döneminde yapılan aşıların koruyuculuğu belirgin bir şekilde azalmaktadır. Bu nedenle, Bakanlık, gebelik sırasında boğmacaya karşı bir defa aşı yapılmasını istemektedir. Öneri gerçekten hassas bir durumdur. 2010 ve 2014 yıllarında İngiltere ve Kaliforniya’da boğmaca nedeniyle çocuklar hayatını kaybetmiştir. Geçen yıl Diyarbakır’da bir ay içerisinde 3 yenidoğan boğmacadan dolayı hayatını kaybetmiştir. Bebeklerin 2, 4 ve 6. aylarda aşılandığını hatırlatmalıyım, ancak ilk 6 ayda aşıların koruyuculuğu tam olarak oluşmamıştır. Bu nedenle, 28-32. haftalar arasında annelerin tek doz boğmaca aşısıyla aşılanması gerekiyor. Gebelikte oluşan antikorlar, anne sütü aracılığıyla bebeği de boğmacaya karşı koruyacaktır. Bu yüzden her kadın, gebelik sürecinde mutlaka boğmaca aşısı olmalıdır.”
Son yıllarda toplum genelinde aşıya karşı bir olumsuz tutumun ortaya çıktığını ve bununla birlikte yanlış bilgilerin yayıldığını söyleyen Prof. Dr. Pata, “Temiz su kaynağının bulunmasından sonra, hastalıklardan korunmanın en etkili yolu aşılama olmuştur. Bu nedenle aşıdan korkmayın, çünkü aşı hayat kurtarır. Bunu unutmamak lazım; aşı, güvenilir bir tedbirdir. Ne size, ne bebeğinize, ne de anne karnındaki fetüsünüze zarar verme olasılığı yoktur.” ifadelerini kullandı.