1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Gebelikte Boğmaca Aşısı ile Üçlü Koruma Sağlanacak

Gebelikte Boğmaca Aşısı ile Üçlü Koruma Sağlanacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İrem Çağla ZİNCİRLİ-Ulaşcan ÖZER/ANTALYA – Sağlık Bakanlığı, geçen ay gerçekleştirdiği güncellemeyle birlikte gebelere yönelik aşı programını genişletti. Bu yeni uygulama ile özellikle aşı karşıtlığının artışına bağlı olarak, yeni doğan döneminde ani nefes darlığı ve kalp durması gibi ciddi vakaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Güncellemeye göre, gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde, 36’ncı gebelik haftasına kadar tetanos ve difteri aşısına ek olarak boğmaca aşısı da yapılacak. Uzmanlar, 1937 yılından bu yana uygulanan boğmaca aşısının gebelik döneminde güvenle kullanılabildiğini, bu sayede bebeklerin rutin aşılama zamanına kadar boğmacaya karşı koruma altına alınacağını ifade ediyor. Prof. Dr. Özlem Pata, geçen yıl Diyarbakır’da meydana gelen üç boğmaca vakasına dikkat çekerek, bu yeni kararın önemine vurgu yaptı.

Antalya’da 23-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 15’inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi’nde, gebelik dönemi aşıları da gündeme alındı. Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz mart ayında güncellediği gebelik dönemi aşı takviminde yaptığı değişiklikle, hem anne hem de bebek için boğmacaya karşı koruma sağlamayı amaçlıyor. İkinci ve üçüncü trimesterden itibaren, 36’ncı gebelik haftasına kadar uygulanacak olan tetanos ve difteri aşısına ek olarak boğmaca aşısı da aile sağlığı merkezlerinde gebelere ücretsiz olarak sunulacak. Kongre Düzenleme Kurulu’ndan Prof. Dr. Özlem Pata, bu aşının anne, fetüs ve doğumdan sonra bebeğin ilk 6 ayı boyunca boğmacaya karşı korunmasına yardımcı olacağını belirtti. Kongre Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, gebelikte uygulanan boğmaca aşısının annenin yanı sıra, anne karnındaki bebeği de enfeksiyondan koruduğunu kaydetti.

“GEBELİK ENFEKSİYONLARA KARŞI SAVUNMASIZ BİR DÖNEM”

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özlem Pata, gebeliğin bazı enfeksiyonlara karşı en fazla korunmasız dönem olduğunu vurguladı. “Gebelik süresi 280 gün. Bu süre zarfında kadın birçok fizyolojik değişiklik geçiriyor. Bu süreçte bazı enfeksiyonlara karşı annenin korunma düzeyi azalıyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı bazı aşıların yapılmasını öneriyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında gebe kalan kadınların, grip aşısını yaptırmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra, bağışıklık durumu uygun değilse tetanos ve Hepatit aşısının da yapılması faydalı” ifadelerinde bulundu.

“GEÇEN YIL 3 BEBEK BOĞMACADAN ÖLDÜ”

Prof. Dr. Pata, boğmaca aşısının normalde çocukluk döneminde en son aşılama olarak yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Ancak oluşan antikorlar, 10 yıl içinde azalmaktadır. 20-30 yaşlarında, gebelik dönemine geldiğimizde çocuklukta yapılan aşıların koruyuculuğu önemli ölçüde düşmektedir. Bu nedenle Bakanlık, gebelik döneminde bir kez boğmaca aşısı olunmasını istemektedir. Gerçekten de bu aşılar gereklidir. 2010 ve 2014 yıllarında İngiltere ve Kaliforniya’da boğmaca nedeniyle çocuklar hayatını kaybetmiştir. Geçen yıl Diyarbakır’da bir ay içerisinde üç bebeği boğmaca nedeniyle kaybettik. Bu süre zarfında bebekleri 2, 4 ve 6’ncı aylarda aşılıyoruz, ancak ilk 6 ayda bu aşıların koruyuculuğu tam olarak sağlanamamaktadır. Bu nedenle annenin 28-32’nci haftalar arasında tek doz boğmaca aşısı ile

Gebelikte Boğmaca Aşısı ile Üçlü Koruma Sağlanacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir