Antalya Havalimanı’nın işletme ve genişleme projesine yönelik uzun vadeli finansman paketi, Akbank, Alpha Bank, Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Bank of China, Deutsche Bank, German Investment Corporation (DEG), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Garanti BBVA, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), National Bank of Greece, QNB, TEB, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın oluşturduğu konsorsiyum tarafından temin edildi.
TAV Havalimanları ve Fraport ortak girişimi, Antalya’daki genişleme çalışmalarının ilk adımını üç yıldan daha kısa bir süre zarfında tamamladı. İlgili ortaklık, imtiyaz süresi boyunca havalimanının kapasitesinin 80 milyon yolcunun üzerine çıkarılması hedefini güdüyor.
T2 dış hatlar ve iç hatlar terminallerinin toplam alanı yaklaşık iki katına çıkarak 225 bin metrekare ve 75 bin metrekare olarak belirlendi. Ayrıca, toplam ticari alanlar yaklaşık üç kat arttı ve T2’deki lounge, yiyecek ve içecek ile duty-free alanları tamamen modern bir tasarıma kavuşturuldu.
Apronda 1,4 milyon metrekare ek alan sağlanarak uçak park alanlarının sayısı önemli ölçüde artırıldı ve toplamda 202’ye ulaşıldı. Çok katlı otopark, yeni taksi yolları, bağlantı yolları, uçak bakım hangarları, genel havacılık terminali ve diğer tesisler birinci faz yatırımları içerisinde tamamlandı.
2024’TE 38 MİLYON YOLCU
2024 yılında Antalya Havalimanı, 52 ülkede 229 destinasyona (214 uluslararası ve 15 iç hat) hizmet sunan 105 hava yolu tarafından kullanılacak. Ayrıca, havalimanı tarihi boyunca en yüksek trafiği, 31,7 milyon dış hat ve 6,6 milyon iç hat yolcusuna ulaştı.
TAV Havalimanları ve Fraport, 2018 yılından bu yana ortak olarak işlettiği havalimanının işletme süresini, Aralık 2021’de gerçekleşen ihale ile 2051 sonuna kadar uzattı.
Aralık 2026’da başlayacak olan 25 yıllık dönem için toplam 7,25 milyar avro + KDV tutarında kira ödemesi planlanıyor. Toplam imtiyaz ücretinin dörtte biri ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) peşin olarak ödenmiştir.
Açıklamada görüşleri yer alan TAV Havalimanları Finans Başkan Yardımcısı (CFO) Burcu Geriş, Antalya Havalimanı projesinin ilk etabını tamamlamanın yanı sıra uzun dönemli finansman anlaşmasını da kapatmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Geriş, Antalya’nın Akdeniz bölgesinin en büyük turizm merkezi ve Türkiye’nin dış hat trafiği açısından ikinci en yoğun havalimanı olduğunu vurguladı. Bu stratejik yatırımın, bölgenin kalkınması ve uzun vadeli gelişimi açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Geriş, Türkiye’den ve uluslararası finans kuruluşları ve bankalardan gelen bu katkının projeye, Türkiye turizm sektörüne ve geçmişteki başarılarına duyulan güvenin bir göstergesi olduğunu değerlendirdi.