Demir, 25 Nisan tarihi itibarıyla inci kefali göçünün tatlı sulara ulaştığını bildirdi. “Balığın üremesini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilmesi için il ve ilçe müdürlüklerine bağlı ekiplerimiz, sahada kolluk kuvvetleri ile birlikte sıkı denetimler yürütmektedir. Gerçekleştirilen denetimlerde il müdürlüğü ekiplerimiz, 4 olaya müdahale etti. Bu müdahalelerde, 200 metre uzunluğundaki uzatma ağına ve 1 torba içinde bulunan yaklaşık 60 kilogram canlı inci kefali balığına el konuldu. Canlı balıklar ise tekrardan doğal yaşam alanlarına iade edildi.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Demir, ayrıca inci kefali üreme alanlarındaki su kaynaklarını koruma çabalarının sürdüğünü belirtti. “Üreme alanlarındaki su kesintileri veya azalmalarını denetlemek ve anında müdahale etmek amacıyla bir ekip oluşturulmuştur. İnci kefali balığını üreme döneminde avlamamalı, satmamalı ve avlanılmasına izin vermemeliyiz. Gece düzenlediğimiz denetimlerde tatlı su kaynaklarında yoğun bir inci kefali göçü gözlemledik.” dedi.
İnci kefali ile ilgili yapılan komisyon toplantısında, hangi kurumun nerede görev alacağının belirlendiğini de dile getiren Demir, “Av yasağı sürecinde jandarma, il ve ilçe tarım müdürlükleri, emniyet ve zabıta ekipleri, kendi sorumluluk alanlarında koordineli bir şekilde çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Gece yapılan denetimlerin el fenerlerinin yanı sıra, jandarmanın gece görüşlü dürbün, termal kameralar ve dronlar kullanarak gerçekleştirildiği belirtildi. Kaçak avcıların ekipleri fark ettiklerinde kaçış gösterdiğini aktaran Demir, “Yakaladığımız kaçak avcılara avcılıkta 12 bin 835 TL, satış ve nakliyede ise 37 bin 770 TL idari para cezası uygulanmaktadır.” şeklinde konuştu.