Diş ve diş eti problemleri, yalnızca ağız ve diş sağlığını değil, aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarını da etkileyebilir. Dünyada, diş ve diş eti hastalıkları ile miyokardit ve perikardit gibi ciddi kardiyovasküler hastalıklar arasında ilişki olabileceği konusunda birçok araştırma bulunmaktadır.
Diş hekimi Can Aydoğan, diş ve diş eti hastalıklarının yalnızca ağız sağlığıyla sınırlı olmadığını, kalp damar sağlığında da önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Aydoğan, “Ağızda meydana gelen diş eti enfeksiyonlarından kaynaklanan bakterilerin, kalp ve kalp kapakçığı sorunlarını tetiklediğini bilimsel olarak biliyoruz. Bu noktada, ağızdaki enfeksiyonların sadece dişleri değil, vücudun her bölgesini etkileyebileceği önemlidir.” ifadelerini kullandı.
Ağızdaki bakterilerin kan yoluyla vücuda yayılabileceği ve birçok organın sağlığını tehdit edebileceğine dikkat çeken Aydoğan, şunları söyledi: “Diş sağlığı ile kalp sağlığı arasında doğrudan bir bağlantı bulunmaktadır. Kalp sağlığını etkileyen enfeksiyonların ortak sebeplerinden biri de ortak bir bakteridir. Bu, o bakterinin eğer ağızda bir enfeksiyon meydana getirirse ve kan yoluyla vücuda girerse, ilk etkilenecek yerin kalp olduğu anlamına gelmektedir. Eğer periodontal bir hastalık diş hekimi tarafından tedavi edilmezse, kalp sorunlarına dair büyük bir risk her zaman mevcuttur.”
Aydoğan, “Ağızda bulunan bakterilerin hastalık yapıcı seviyeye ulaşmaması önemlidir” diyerek, sigaranın ağız ve kalp sağlığı açısından büyük bir risk faktörü olduğunu hatırlattı. Ayrıca şu önerilerde bulundu: “Ağız bakımında ilk beklediğimiz şey düzenli diş fırçalamaktır. Bunun yanı sıra diş ipi, ara yüz fırçası kullanımı ve dil bakımı gibi, ağızda enfeksiyona neden olabilecek tüm riskleri ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır. Ayrıca mutlaka uzman bir diş hekimine genel muayene yaptırılması gerekmektedir.”
SİNSİ İLERLEYEN HASTALIKLAR
Diş eti enfeksiyonlarının sinsi ilerleyen hastalıklar olduğunu belirten Aydoğan, çoğu zaman diş ve diş eti rahatsızlıklarının belirti vermediğini vurguladı.
Bu nedenle düzenli hekim kontrollerinin önemine dikkat çeken Aydoğan, “Çoğu zaman kanama ile belirti verse de bazı kronik durumlarda hasta bunu fark etmeyebilir. Diş etlerinde kanama, kırmızı görünüm, diş eti çekilmesi varsa veya yemek yerken hassasiyet, ağrı hissediyorsa, en kısa zamanda diş hekimine başvurması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.